Centrala termica pe peleti, mai avantajoasa? Ce trebuie sa stii

Centrala termica pe peleti, mai avantajoasa? Ce trebuie sa stii
Spre deosebire de alte tipuri de centrale, aceasta are o eficienta crescuta, iar preturile date pe combustibilul solid (peleti) este mult mai mic prin comparatie cu cele pentru alte tipuri de combustibili.

Cand vine vorba despre alegerea unei centrale termice, cea mai buna varianta pe care o poti alege, daca stai la casa, este centrala termica pe peleti.

Cun functioneaza centrala termica pe peleti

Iti doresti sa achizitionezi o centrala termica pentru casa ta si te gandesti sa alegi o centrala care functioneaza pe baza de peleti? Este, probabil, una dintre cele mai avantajoase tipuri de centrale pe care le poti alege. Insa, inainte de a achizitiona centrala este important sa stii cum functioneaza, dar si ce avantaje si dezavantaje are, pentru a te asigura ca este cea mai buna alegere pentru tine.

Dupa cum ii spune si numele, o centrala termica pe peleti functioneaza pe baza de combustibili solizi – peleti.

Te intrebi ce sunt peletii? Ei bine, peletii din lemn sunt, de fapt, deseuri lemnoase, deshidratate si comprimate pana la dublul densitatii lemnului verde. Pe scurt, peletii reprezinta rumegus din lemn, bine uscat si comprimat la o densitate foarte mare. Din acest proces rezulta peletii din lemn. Peletul din lemn are o putere calorica foarte mare si costuri reduse la achizitionare spre deosebire de restul combustibililor necesari pentru functionarea altor tipuri de centrale.

Peletii sunt, asadar, o alternativa mai ieftina pentru combustibilii obisnuiti precum gazul, petrolul sau lemnele clasice. In plus, puterea calorica a peletilor este mai mare decat cea a lemnelor.

O centrala termica este formata dintr-un caza mare, din otel, care functioneaza pe baza de peleti pentru a produce apa calda si caldura. Cazanul pe peleti este automatizat, astfel incat se opreste singur cand nu este nevoie sa mai faca apa calda sau caldura si porneste singur cand este necesar. Acest lucru ajuta la economia de combustibil (peleti), ceea ce se traduce prin costuri mai mici.

Utilizarea unei centrale termice pe peleti este simpla. Aceasta se face cu ajutorul unui panou de control cu display LCD, de unde poate fi selectata temperatura dorita pentru casa. Odata ce termostatul centralei simte ca a ajuns la temperatura dorita se opreste, urmand sa reporneasca in momentul in care aceasta scade. Este un mod simplu si util de a face economie, dar si de a pastra o temperatura constanta in locuinta.

Iata care sunt avantajele si dezavantajele achizitionarii unei centrale termice pe peleti!

Avantajele centralei termice pe peleti

Cele mai importante avantaje ale unei centrale termice pe peleti sunt:

 • Este foarte usor de utilizat. Toate functiile pot fi gestionate electronic prin intermediul unui panou de comanda cu display LCD.

 • Functionarea este electronica. Toate componentele si sistemele de securitate si control ale cazanului sunt gestionate de un microprocesor. Acesta ii transmite centralei datele necesare precum: temperatura setata pentru locuinta, momentul in care aerul din incapere a ajuns la temepratura dorita sau cand aceasta a scazut sub temperatura setata. In acest mod, in momentul in care temperatura din incapere ajunge la valoarea setata, centrala se opreste si reporneste automat in momentul in care temperatura scade sub valoarea setata.

 • Tubulatura poate fi curatata manual – tubulatura cazanului poate fi curatata manual, de catre posesor. Cazanul dispune de o maneta laterala. Odata trasa maneta, se poate curata tubulatoara foarte usor. Tot procesul dureaza doar cateva minute.

 • Centrala functioneaza pe baza de peleti. Peletii sunt materiale ecologice ce provin din deseuri lemnoase. Prin urmare o centrala pe peleti este o alegere ideala pentru cei care vor sa protejeze mediul inconjurator.

 • Cenusa rezultata din arderea peletilor poate fi folosita drept ingrasamant natural pentru sol, acesta avand in compozitie cantitati importante de minerale.

 • Costurile pentru incalzirea locuintei sunt mult mai mici comparativ cu centralele pe gaz, electrice sau pe lemne.

Dezavantajele centralei termice pe peleti

Pe langa avantaje, este important ca inainte de a achizitiona o centrala termica pe peleti sa cunosti si dezavantajele. Iata care sunt acestea:

 • Centrala termica pe peleti are nevoie de un spatiu generos, unde sa se poata face montare. Este important sa fie un spatiu interior, dar bine aerisit. De regula o anexa la casa sau o camera tehnica.

 • Pretul de achizitie al unei centrale termice pe peleti, de buna calitate, este mai mare decat cel al unei centrale pe lemne, insa aceste costuri se amortizeaza in timp.

 • Montarea unei centrale pe peleti, implica si montarea unui cos pentru fum.

 • Are nevoie de intretinere la fiecare doua-trei zile, pentru ca arzatorul sa nu se infunde cu peleti.

 • Este important sa alegi peleti de calitate pentru a nu intrerupe buna functionare a centralei.

Daca te-ai hotarat sa achizitionezi o centrala termica pe peleti pentru locuinta ta, poti cumpara una din magazinele de specialitate sau poti achizitiona una online, de pe Climatico.ro.

Votati articolul

Centrala termica pe peleti, mai avantajoasa? Ce trebuie sa stii
Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 4 =