Boilere pe lemne: clasificare, montaj si intretinere

Boilere pe lemne: clasificare, montaj si intretinere
Boilerele pe lemne sunt o solutie foarte buna pentru cei care doresc sa obtina apa calda de consum si menajere, insa nu au la dispozitie alt combustibil in afara de lemn.

Pe piata exista mai multe tipuri de boilere pe lemn, clasificate în functie de următoarele criterii:

  • Capacitate - pot fi achizitionate boilere cu capacitate intre 70 È™i 120 de litri;
  • Sursa de incalzire - Se poate opta pentru boiler care se incalzeste doar de la focar, boiler care functioneaza atat pe lemne, cat si electric sau boiler pe lemne cu doua serpentine;
  • Materialul din care este construit - Exista doua variante de boilere în functie de material: boiler pe lemne inox sau boiler din tabla de oÈ›el.

Cum se monteaza boilerul pe lemne?

Realizarea unei instalatii de încalzire cu boiler pe lemne trebuie sa se faca doar de catre o firma sau un personal autorizat si sa respecte o serie de norme de montaj.

Un prim pas, inainte de montarea boilerului este acela de a lega hidraulic tevile si de a spala instalatia. Conform celor de la inicinstal.ro, acest pas este extrem de important, deoarece ajuta la eliminarea tuturor impuritatilor care pot duce la infundarea boilerului.

Un al doilea pas în montaj este adaugarea unei supape de siguranta. Aceasta poate ajuta la evitarea spargerii boilerului. Este bine ca supapa de siguranta sa fie montata în apropierea canalizarii, in asa fel incat in cazul unei presiuni prea mari, sa se evite riscul de oparire.

Al treilea pas este verificarea presiunii. Aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 2 bari. Dacă este mai mare de 2 bari, este necesar un reductor de presiune.

De asemenea, va fi necesar un cos de fum care ajuta la evacuarea gazelor arse si a fumului și in cazul in care boilerul este si electrica, o impamantare.
O regula foarte importanta este legata de locul unde trebuie sa fie montat boilerul: intr-o incapere foarte bine aerisita, care are suficient aer proaspăt pentru ardere.

Cum se intretine un boiler pe lemne?


IntreÈ›inerea nu este grea, insa implica acordarea unei atentii zilnice. Astfel, în fiecare zi trebuie sa se scoata cenusa din tava, in fiecare saptamana trebuie sa se curete reziduurile acumulate de la ardere iar lunar trebuie sa existe o curatare generala. Aceasta trebuie sa implice atat curatarea focarului, cat si curatarea mantalei externe.


Este bine sa se tina cont si de o serie de reguli ce trebuie sa fie respectate în timpul utilizarii:

  • In timpul arderii usa trebuie sa ramana mereu inchisa;
  • Nu este indicat sa se suprasolicite focarul cu lemn. Astfel, trebuie sa se alimenteze ocazional pentru a se evita cresterea prea rapida a temperaturii;
  • Este bine sa se utilizeze lemne cat mai uscate. Dacă se folosesc lemne umede, exista riscul de a aparea condensarea gazelor si un lichid negricios pe pardoseala;
  • Apa nu trebuie sa se incalzeasca niciodata la temperaturi mai mari de 50 de grade Celsius, deoarece pot provoca oparirea.

 

Votati articolul

Boilere pe lemne: clasificare, montaj si intretinere
Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 3 =