Cum sa alegi terenul pentru casa: 5 lucruri la care trebuie sa fii atent

Cum sa alegi terenul pentru casa: 5 lucruri la care trebuie sa fii atent
Alegerea terenului este unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie sa se tina cont inainte de a da startul proiectului pentru construirea casei. O zona nepotrivita poate conduce la costuri suplimentare care iti pot da usor peste cap bugetul. Cum poti sa faci o achizitie lipsita de riscuri, pe care sa nu o regreti in anii urmatori? Este important sa tii cont de cateva informatii care iti vor usura mult aceasta sarcina.

Chiar daca nu esti un expert in proiectul casei, vei reusi sa faci slalom printre principalele obstacole care pot sa apara in demersurile de alegere a terenului pentru casa.
 

1. Pozitionarea terenului, criteriu de aur in proiectul casei


Indiferent ca visul tau este sa dezvolti un proiect pentru o casa din lemn, simpla si practica, ori ca iti doresti ceva mai complex, cum ar fi un proiect pentru o casa cu etaj si piscina, pozitionarea terenului este extrem de importanta.

Un teren mai aproape de centrul orasului nu este doar mai greu de gasit, ci si mai scump fata de unul aflat la periferie. Stabileste de la inceput care sunt punctele tale de interes. Spre exemplu, te poti uita dupa o zona mai linistita, dar care sa ofere acces rapid la statiile pentru mijloacele de transport in comun, sa aiba in apropiere magazine, gradinite, scoli sau parcuri pentru cei mici. De asemenea, multe persoane mai iau in calcul si distanta fata de actualul job.
 

2. Suprafata terenului dicteaza tipul proiectului de casa


Te intrebi care este suprafata ideala a terenului unei case? Totul depinde de tipul de proiect de casa pe care ti-l doresti. Daca vrei doar o casa cu parter, ia in considerare ca suprafata de construire va fi una mai mare ca in cazul unui proiect pentru o casa cu etaj. Spre exemplu, pentru o casa de pana in 150 mp, suprafata de teren potrivita este de 400-600 mp.

In cazul in care iti doresti sa ai o casa cu piscina si o gradina cu flori ori de legume, atunci suprafata terenului trebuie sa fie mai mare. Daca visezi si sa iti deschizi propria afacere in acelasi spatiu, tine cont ca vei avea nevoie de spatii in plus pentru a te organiza mai bine. Nu lua singur aceste decizii, ci consulta-te cu arhitectul, specialistul pe care l-ai ales pentru a dezvolta proiectul casei visurilor tale. Ai nevoie de un aliat care sa iti fie alaturi de la idee pana la rezultatul final. Proiectul casei tale poate deveni realitate cu aia-proiect.ro, birou de proiectare si servicii auxiliare care contribuie la indeplinirea viselor.
 

3. Lista de utilitati nu trebuie neglijata


Cele mai cautate terenuri pentru dezvoltarea proiectului casei sunt cele care au un numar de utilitati mai mare. In caz ca nu ai deja cunostinte in domeniu, afla ca printre acestea se numara conducta de gaze, conductele de apa, stalpii de curent, dar si altele. Astfel racordarea va fi un proces mai simplu, mai usor de pus in practica si, cel mai important pentru portofelul tau, mai ieftin. Cate o bila alba pentru teren mai aduc si canalizarea, accesul la liniile telefonice, cablu tv si internet. Nu trebuie sa pierzi din vedere niciun detaliu care ti-ar putea usura traiul in casa ta.
 

4. Caracteristicile solului nu pot fi neglijate


Poate ca viitorul teren pe care l-ai ales sa bifeze cu succes multe dintre conditiile pe care le ai, dar sa nu fie intr-o zona buna din punct de vedere al riscului de inundatii. Poti cere ajutorul specialistilor pentru a afla daca terenul se afla intr-o zona inundabila ori care este predispusa la alunecari. Intr-adevar, vei face  un efort in plus chiar de la inceput, dar astfel te vei asigura ca ai ales terenul potrivit pentru locuinta ta.

In functie de caracteristicile solului, specialistii cu care vei colabora vor sti ce fel de fundatie sa lucreze pentru ridicarea casei. Studiul geotehnic iti ofera exact informatiile de care ai nevoie pentru o proiectare optima.

De asemenea, ar trebui sa te asiguri si ca terenul are deschidere la un drum asfaltat, iar soseaua respectiva sa nu fie una cu trafic intens.
 

5. Studiaza vecinii inainte de a continua proiectul casei


Inainte de a lua o hotarare exacta referitoare la alegerea terenului pentru casa, nu uita sa studiezi si cu cine te invecinezi. Asigura-te ca terenul este amplasat intr-o zona cu vecini buni, cu locuinte care sa nu te deranjeze in vreun fel. Evita zonele industriale, cu ferme ori multe fabrici in apropiere.

Incearca sa intri in vorba cu viitori vecini (sau nu!) pentru a afla informatii despre imprejurimi. Astfel poti afla daca te expui la vreun risc major ori daca esti pe drumul cel bun, al unei investitii de succes.

 

Votati articolul

Cum sa alegi terenul pentru casa: 5 lucruri la care trebuie sa fii atent
Rating:
Nota: 4.31 din 5 - 8 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 1 =