Transplantarea corecta a plantelor
Se alege un ghiveci al carui diametru sa fie cu 3-5 cm mai mare decat cel actual. De asemenea, se pregateste si pamant de buna calitate, fie cumparat din magazinele de specialitate, fie din gradina.
Inainte de ziua transplantarii, planta se uda mai putin, astfel incat calupul de radacini sa fie mai uscat si sa iasa mai usor din vas. Daca transplantarea se face numai pentru a inlocui pamantul cu unul de o calitate mai buna, atunci se folosese si o sapaliga mica sau o furca. Ghiveciul se intoarce cu fundul in sus si planta se scoate usor. In cel de-al doilea caz, se scoate o cantitate de pamant si de abia apoi se disloca radacinile.
In noul ghiveci se aseaza cateva pietricele, apoi un strat de pamant. Se tine planta de tulpina, se aseaza in centru si se completeaza cu pamant pana la 2-3 cm de buza ghiveciului. Desi transplantarea a fost facut curect, se considera ca perioada care urmeaza dupa aceasta operatiune este critica pentru planta. Astfel, planta transplantata trebuie udata din belsug, cel putin o saptamana - pamantul trebuie sa fie umed, insa nu mocirlos, pentru ca excesul de apa poate sa inece planta. De asemenea, plantele proaspat transplantate nu se fertilizeaza; daca fac boboci, acestia trebuie indepartati de pe planta, pentru ca toata energia acesteia sa fie directionata spre dezvoltarea radacinilor.
Comentarii 1 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.