Folosirea frunzelor uscate pentru compost

Folosirea frunzelor uscate pentru compost
Toamna, cand frunzele incep sa devina galbui sau rosiatice, e semn ca gradinarii le pot folosi in gramezile cu compost, transformandu-le in pamant bogat si fertil. Astfel, o resursa foarte importanta pentru „aurul negru al gradinii”, asa cum i se mai spune compostului, nu mai este arsa la marginea bordurii sau lasata sa putrezeasca pe pamant.

Dintre toate, frunzele de artar, mesteacan, frasin, fag si ale pomilor fructiferi sunt cele mai bune. Frunzele de stejar trebuie folosite mai putin pentru ca sunt mai acide, transformand compostul intr-unul nepotrivit pentru gradina de legume, de exemplu. Ca regula, cand vine vorba de cantitati, frunzele de stejar trebuie sa fie pana la 10-20% din volumul gramezii de compost, pentru ca efectele lor sa nu fie nocive.

Frunzele intregi se descompun mai greu. Din cauza asta, e recomandat ca frunzele sa fie rupte inainte de a le adauga in compost. Acest lucru se poate face cu masini speciale sau manual: cheama cativa copii din vecini si vor fi mai mult decat fericiti sa se joace in gramada de frunze si sa faca treaba in locul tau.

Compostul cu frunze are nevoie de un adaos de azot. Pentru a ajuta procesul de descompunere, trebuie adaugate surse de nitrogen precum: iarba proaspat taiata, balegar sau gainat de gaini. Raportul trebuie sa fie de 1 parte surse azot la 5 parti compost de frunze.

Compostul se tine mereu in gramada, insa trebuie si amestecat din cand in cand si udat. Ca da nu cumperi un vas special, poti face un tarc din scanduri sau plansa de pui. Pe langa „ingredientele” de care am vorbit pana acum, se mai pot pune: zat de cafea, coji de fructe, resturi de mancare.

Votati articolul

Folosirea frunzelor uscate pentru compost
Rating:
Nota: 4.38 din 5 - 13 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =