Fertilizarea viilor pe rod

Fertilizarea viilor pe rod
fertilizarea la vita de vie consta in administrarea, toamna, inainte de ingropat, a cca. 100 g ingrasaminte fosfatice si 100 g ingrasaminte potasice la butuc.

Opreatiunea se face in santuri deschise pe jumatatea intervalului dintre randuri si acoperite la ingropatul vitelor.

Potrivit dr. ing. Avram Tudosie, mai eficace este fertilizarea foliara, care consta in aplicarea de ingrasaminte chimice sub forma de solutii pe aparatul foliar al plantei, in cursul vegetatiei, o data cu stropirile impotriva bolilor si daunatorilor.

In acest caz, la 100 l de zeama bordeleza se adauga si solutia limpezita, rezultata din dizolvarea separata (cu 24 ore inainte, in vase separate) a cea 1-2 kg ingrasaminte azotoase, 2-3 kg ingrasaminte fosfatice si 1-2 kg ingrasaminte potasice.

Cum cunoastem eventualele carente la vita de vie

In cazul unei carente de azot, frunzele vitei de vie sunt clorotice, cu petiolul putin roscat. Coardele au vigurozitate slaba, boabele strugurilor se desprind usor. In cazul excesului fertilizarii cu azot, frunzele sunt de dimensiuni mari, verde inchis, coardele cresc viguros, ciorchinii sunt compacti si sensibili la atacul de Botrytis.

In cazul carentei potasiului, frunzele au un aspect lucios, isi schimba culoarea normala si se curbeaza.

Carenta de fier se manifesta prin ingalbenirea frunzelor, in timp ce nervurile raman verzi. Astfel se deosebeste de carenta in azot. Strugurii raman mici, se ingalbenesc.

Carenta in bor se manifesta prin deformarea frunzelor, care raman mici si capata un aspect mozaicat si gofrat.

Votati articolul

Fertilizarea viilor pe rod
Rating:
Nota: 4.54 din 5 - 12 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 4 =