Cum se planteaza zmeura si care este rolul spalierilor
Insa, pentru un succes garantat ce tine de infiintarea plantatiilor de zmeura, pregatirea terenului, dar si sistemele de conducere se recomanda cativa pasi tehnologici, elementari pentru o crestere si dezvoltare optima.
Ce trebuie sa stii despre plantarea si dezvoltarea zmeurei pe spalieri
Majoritatea oamenilor sunt obisnuiti sa foloseasca spalierii doar in domeniul viticulturii, pentru a sustine vita de vie, fiind un suport rezistent, care ofera elasticitate si ii permite plantatiei sa se dezvolte armonios. Spalierii metalici au rolul de a sustine orice tip de plantatie, pentru o crestere corecta, pot proteja fructele de contactul direct cu pamantul si pot ajuta plantatia sa fie cu mult mai roditoare si mai bogata.
Pe langa alegerea terenului potrivit, pentru o plantatie bogata de zmeura este important sa stii urmatoarele:
Drajonii de zmeura se planteaza in fiecare an toamna, in lunile noiembrie si decembrie si primavara din martie pana in aprilie. Au nevoie de o adancime de 60 cm in pamani si de o latime de 40 cc, iar pentru dezvoltare este obligatoriu ca pamantul sa fie foarte vine afanat. Drajonii se baga in pamant cu o diferenta de 20, 30 cm si pana la 60 cm se acopera cu pamant afanat pentru dezvoltarea radacinilor. Pentru sustinere este nevoie de spalieri metalici pentru zmeura, care se realizeaza la comanda speciala, avand dimensiuni diferite fata de cele standard, mai mici sau mai mari in functie de cultura.
Spalierii metalici au o durata de viata de pana la 30 de ani, sunt usor de montat si pot crea un sistem de legatura mult mai sigur. Pentru a crea intreg sistemul de palisare, spalierii au nevoie de sarme si accesorii, care le ofera o mai buna stabilitate. Majoritatea soiurilor de zmeura cultivate ofera o productie de fructe pe tulpinile de doi ani.
Cum se folosesc spalierii. Pentru plantatiile de zmeura, se prind doua randuri de sarme duble, iar stalpii de care sunt prinse se pozitioneaza pe rand la distante de 8 si 12 m, in functie de material. Spalierii pot fi metalici, din beton sau din lemn, insa cei mai folositi sunt cei metalici, datorita rezistentei ridicate. Pe acelasi nivel, distantele intre sarme pot fi intre 0,5 si 0,8 m.
Distantele intre randuri sunt date, in primul rand, de vigoarea soiului plantat, de feritilitatea pe care solul o are, de modul in care se poate dezvolta solul, dar si de gradul puterii de drajonare.
Inainte de plantarea fructelor este necesara marcarea randurilor cu un marcator pe o lungime cat mai mare, pentru a usura recoltarea ulterioara.
Spalierii se monteaza cu scopul de a oferi verticalitate tulpinilor de zmeura deoarece le asigura o intretinere optima, mult mai sigura si mai usoara.
Ca si intretinere a plantatiilor de zmeura, este necesar ca dupa prima saptamana, in cazul in care nu s-au udat deloc, sa se foloseasca aproximativ 4 litri de apa pentru fiecare drajon plantat. Dupa ce a fost udat, trebuie taiat la aproximativ 5 cv de sol deoarece acesta va inmugurii in primavara. Dupa ce se prinde planta, nu mai este necesara o udare atat de deasa.
Comentarii 4 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.