Cultivarea dovleacului in gradina sau in ghiveci

Exista felurite tipuri de dovleci si dovlecei, diferenta dintre ei fiind aspectul, perioada de timp de care au nevoie pana ajung la maturitate si capacitatea de a se pastra proaspeti mai mult timp, dupa recoltare.
Dovleceii au coaja verde, seminte moi si se consuma intregi atunci cand fructul s-a maturizat complet.
Dovleacul se coace mai greu si se recolteaza toamna; fructul este mai mare si se mananca doar miezul, fara coaja sau samburi. Unele varietati de dovleac au seminte al caror miej este comestibil crud sau prajit.
Dovleacul are radacini foarte rezistente, iar planta in sine este foarte grea. Cultivat in ghiveci, va avea nevoie de un vas foarte mare, greu si un suport construit in asa fel incat sa nu se rupa sub greutatea fructelor.
Are nevoie de un loc insorit si de pamant usor, fertil si drenabil, eventual imbogatit cu materie organica. Rasadurile se transplanteaza cand temperatura trece de 16 grade Celsius (semintele se pot semana direct afara, in aceleasi conditii). Dovleacul se poate planta alaturi de fasole, porumb, ridichi, menta si se evita cartoful. Planta se uda din belsug, pentru ca dovleacul ar enevoie de foarta multa apa; pentru ca frunzele cresc foarte mari, se recomanda udarea plantei direct la baza, langa radacina.
Se fertilizeaza cand planta ajunge la 30 cm inaltime si incepe sa se intinda pe spalier sau arac. In ghiveci, se fertilizeaza la fiecare 10 zile.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.