Cultivarea busuiocului

Cultivarea busuiocului
Busuiocul este un condiment foarte apreciat in toate bucatariile, in special in cea italiana. Se foloseste in salate, la prepararea pastelor, supelor, mancarurilor si sosurilor; se poate cumpara din magazine, dar se poate cultiva foarte usor in ghiveci, pe pervaz, sau in gradina.

Semintele de busuioc se pot semana direct pe pamant, in gradina, primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet. Altfel, se poate planta in ghivece sau jardiniere si tinut la loc luminos, pe pervaz. Plantutele rasar dupa cel putin doua saptamani de la semanare. Pamantul trebuie sa fie usor drenabil, iar planta suporta si soarele direct.

In conditii normale, frunzele de busuioc pot fi folosite incepand cu 6-8 saptamani de la aparitia rasadului. Cu toate acestea, pentru a nu stresa planta si a-i oferi conditii bune de dezvoltare, recoltarea trebuie facuta numai cand planta are cel putin 6 frunze mature si 25-30 cm inaltime. Pentru uscare, frunzele se recolteaza exact inainte de aparitia florilor; pentru folosirea in prepararea uleiurilor esentiale, se rup in perioada de inflorire.

Busuiocul este si planta medicinala; alina durerile de cap, remediaza constipatia, tusea si infectiile bacteriene. Unele produse cosmetice au pe lista de ingrediente si busuiocul.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 1 =