Broccoli - ghid de cultivare

Broccoli - ghid de cultivare
Inflorescentele verzi de broccoli sunt foarte bogate in vitamine si minerale si se folosesc in bucatarie crude sau preparate la aburi. De obicei o cumparam de la supermarket si la preturi destul de mari... vestea buna e ca broccoli se poate cultiva si acasa, in gradina.

Broccoli prefera o locatie aflata in umbra partiala, astfel incat planta sa nu se ofilieasca in perioadele de canicula. Solul trebuie sa fie bogat, usor drenabil si trebuie imbogatit cu mult compost.

Pentru a avea plante sanatoase, e important ca zilele sa fie mai racoroase in perioada in care incep sa se formeze inflorescentele.

Semintele se seamana primavara, in interior, cu 8-9 saptamani inainte de ultimul inghet prognozat. In conditii obisnuite, acestea germineaza in 5 zile, dupa care tavitele trebuie mutate intr-o pozitie mai luminoasa, in care sa beneficieze de temperaturi de 15-18 grade Celsius. Pamantul trebuie pastrat mereu umed, insa nu ud.

Rasadurile se planteaza afara numai dupa ce ating o inaltime mai mare de 14cm si au 2-4 frunze. Noile plante se aseaza la 4-6cm adancime, cu 30-60cm intre ele si 60-90cm distanta intre randuri; daca sunt mai apropiate, inflorescentele vor fi mai mici. Dupa acest pas, plantele se uda regulat. Pamantul trebuie ingrasat o data pe luna pana cu o saptamana inainte de recolta.

Cand temperaturile cresc peste 23 grade Celsius, aseaza mulci pe pamant pentru a conserva umiditatea si uda seara sau dimineata, din belsug.

Pentru culturile de toamna, semintele se planteaza in interior sau direct pe locul permanent, in lunile iulie sau august.

Broccoli se recolteaza inainte da inflorescentele sa inceapa sa se deschisa si sa devina galbene. Acestea se taie imediat dedesubt, acolo unde incepe tulpina. Cum este o planta plina de surprize, dupa taiere, broccolii va da lastari laterali care vor produce alte inflorescente.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.96 din 5 - 42 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Alina Lixandru 17 Aprilie 2016
Buna seara, imi puteti spune va rog daca are importanta cum este udata cultura de broccoli? As vrea sa stiu daca trebuie udata numai la radacina sau se poate uda si de sus cu stropitori (aspersoare). Multumesc. O seara buna.

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 3 =