Ardeii, plante decorative in ghiveci

Ardeii, plante decorative in ghiveci
Formele si culorile variate ale ardeilor ii fac interesanti din punct de vedere decorativ pentru gradini, terase sau balcoane. Ideea cultivarii ardeilor in ghivece este o solutie mai ieftina si mai sanatoasa, mai ales pentru cei care adora gustul iute sau pentru cei care vor sa isi testeze priceperea de gradinari.

Ardeii fac parte din familia Solanaceae si le priesc locurile foarte insorite, cu pamant usor drenabil. Au nevoie de un pamant fertil, care nu are exces de nitrogen (plantele se dezvolta normal, insa nu fac multe fructe). Buruienile trebuie smulse saptamanal si se uda regulat astfel incat pamantul sa fie mereu umed, mai ales in perioada in care planta infloreste si fructifica. Se fertilizeaza dupa inflorire si apoi cand incep sa se formeze fructele; in ghiveci, se fertilizeaza la zece zile.

Transplantarea rasadurilor in gradina sau scoaterea ghivecelor afara, se face numai dupa ce temperatura mediului nu ajunge la 18 grade Celsius si nu mai exista riscul inghetului; se alege o zi innorata sau in care soarele nu arde foarte puternic, pentru ca frunzele sa nu se ofileasca sau sa se arda, iar plantele sa ramana stresate. Calupul de radacini trebuie sa fie umed inainte de transplantare si se uda din belsug si dupa ce plantele au fost mutate in locul permanent. Ardeii se pot planta alaturi de busuioc, oregano, maghiran, morcovi sau ceapa.

Ardeii iuti se recolteaza cand sunt verzi, insa daca sunt lasati pe planta pana la maturitate, vor deveni rosii sau galbeni, in functie de varietate. Ardeii grasi se recolteaza cand au peste 12 cm lungime, sunt tari si frumos colorati.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 2 =