Urzica, medicamentul la indemana oricui

Urzica, medicamentul la indemana oricui
In vechime, bolnavii de reumatism erau batuti cu urzica proaspat recoltata, care le producea o activare a circulatiei singelui cu eliberarea de histamlna.
Frunzele de urzica se folosesc atat ca aliment in cura de primavara pentru regenerarea organismului, cat si sub forma de ceai cu actiune diuretica in bolile de rinichi. Dupa unii cercetatori, ceaiul de urzica ar avea proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si ar influenta favorabil reumatismul si guta, prin eliminarea clorurilor si a acidului uric. Are insusirea de a opri hemoragiile, datorita vitaminei K, recomandandu-se in hemoroizi, menstruatii abundente si neregulate, hemoragii uterine dupa nastere. In diaree, are rolul de a micsora flora mierobiana care a provocat afectiunea, ducand la vindecare, iar in diabetul zaharat, ceaiul de urzica in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole face sa scada zaharul din sange. De asemenea, ceaiul de urzica influenteaza in bine bronsitele. In stari de avitaminoza, o cura de urzici aduce o inviorare intregului organism. Prin diureza pe care o produce contribuie la reducerea apei acumulata in tesuturi. Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze la o ceasca cu apa. Se beau doua-trei ceaiuri pe zi. In hemoroizi urmati de hemoragii se recomanda un ceai preparat astfel : dintr-un amestec de frunze de urzica, flori de coada-soricelului (din fiecare cite 20 g) si coaja de crusin 60 g se ia o lingura si se opareste cu doua pahare de apa. Dupa 10 minute se strecoara si se bea cite un pahar si jumaatate la culcare. Acest ceai ajuta si la tonifioarea stomacului. Urzica este una dintre cele mai bogate plante in clorofila, substanta mult intrebuintata in industria cosmetica si dermaatologie pentru proprietatile sale dezodorizante, de a stimula refacerea tesuturilor, opri supuratiile, folosindu-se la vindeacarea ranilor, tratamentul ulcerului varicos, diferite afectiuni ale gurii. Cercetarile mai noi au descoperit actiunea anti-microbiana a urzicii fata de anumiti agenti patogeni, in speacial a celor care provoaca deziniteria. Sub forma de bai, frunzele si radacina de urzica impreuna cu radacina de brusture se folosesc pentru intarirea radacinii parului, combaterea seboreei si a matretei. Frunzele de urzica intra in compozitia ceaiului anti-bronsitic.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =