Combate constipatia cu seminte de in

Combate constipatia cu seminte de in
Inul se cultiva in tara noastra pentru tulpinile sale din care, se scot fibre textile si pentru semintele din care se extrage un ulei gras, utilizat atit in pictura, cat si in medicina.
Semintele de in, pe langa uleiul gras mai contin o cantitate insemnata de mucilagii localizate in membrana celulara a epidermei, glicozide ca linamarina si lino-cinamarina, saruri de potasiu si magneziu. O cantitate de una-doua linguri de seminte de in intregi, luate in cursul unei zile sau seara la culcare, regleaza constipatiile cele mai rebele, prin actiunea mecanica asupra intestinului. Datorita mucilagiilor, ele au o actiune emolienta in inflamatiile tubului digestiv. O lingura de seminte intregi macerate in 100 g apa, timp de o jumatate de ora, da o bautura emolienta si racoritoare, care se foloseste in tratarea inflamatiilor intestinale. Unii autori recomanda ceaiul preparat din seminte de in, amestecat cu putina lamiie in litiaza renala (piatra la rinichi) si in inflamatiile vezicii urinare. Pentru uz intern se vor folosi numai semintele intregi. Extern, semintele macinate se folosesc sub forma de cataplasme. Faina de seminte se amesteca cu apa si se fierbe pina devine o pasta. Aceasta pasta se pune intre doua bucati de panza si se aplica pe locul bolnav. Se mentine in permanenta calda, timp de cateva ore. Cataplasma de in calmeaza durerile, ajuta la fluidificarea si evacuarea puroiului din abcese si furuncule. Pentru a se crea o actiune antiseptica, e bine ca la faina de in sa se adauge si flori de musetel pulverizate. Pentru copiii mici, cataplasmele de mustar se fac amestecate cu faina de in pentru a scadea actiunea iritanta a mustarului. In cistite (inflamatiile basicii urinare) se fac spalaturi calde sau bai cu fiertura din doua-patru linguri de seminte la 500 g apa. In arsuri se foloseste uleiul de in amestecat in parti egale cu apa de var. Se pune totul intr-o sticla curata si se agita pana se formeaza un lichid alblaptos, cu care se unge arsura. Acesta are proprietatea de a calma durerile, racori si vindeca rana.

Votati articolul

Combate constipatia cu seminte de in
Rating:
Nota: 2.75 din 5 - 4 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 1 =