Americanii vor sa construiasca sere pe Marte

Americanii vor sa construiasca sere pe Marte
Cercetatorii de la Universitatea din Florida se pregatesc sa colonizeze spatiul. Visul oamenilor, de a construi intr-o buna zi statii permanente pe suprafata Lunii sau a planetei Marte este tot mai aproape.

In anii care au urmat aterizarii sondei Viking pe Marte, imaginatia a inflacarat mintile oamenilor de stiinta, care s-au grabit sa construiasca incinte care sa simuleze vitregele conditii de pe aceasta planeta. Scopul? Testarea unor sere in care plantele sa poata creste, in cadrul viitoarelor colonii.

"Totul a inceput ca un hobby, cu cateva borcane pe care le tineam in fundul laboratorului; majoritatea rezultatelor acestor experimente nu au fost publicate. Ele au aratat insa cat de usor putem fi acaparati de visul martian", a declarat Ray Bucklin, profesor de agricultura si bio-inginerie la Universitatea din Florida.

In prezent, profesorul Bucklin si studentii sai se ocupa de un proiect la o scara mai mare: ei vor sa creeze o camera in care vor fi reproduse conditiile de clima de pe planeta rosie (temperaturi de -30 grade celsius si o atmosfera identica). Aici va fi testat un prim model de sera martiana, un dom din material plastic.

Plantele vor juca un rol important in viitoarele misiuni spatiale. Cu ajutorul lor se pot recicla deseurile, iar dioxidul de carbon poate fi transformat in pretiosul oxigen, fara de care omul nu ar putea supravietui. Nu in ultimul rand, ele vor reprezenta o sursa vitala de hrana pentru astronauti.

"Poate parea complicat sa cresti legume in spatiu, dar daca facem un calcul, vom vedea ca este mult mai ieftin decat sa caram tone de alimente cu noi", a mai declarat profesorul Bucklin.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =