4 metode eficiente prin care poti proteja electrocasnicele de trasnet

Orice descarcare de curent electric in fire, care depaseste aceasta valoare, va duce cel mai probabil la daune considerabile, daca nu stii sa te protejezi. Vestea proasta este ca fulgerele sunt capabile sa produca descarcari electrice care trec cu mult de 169 de volti.
Poti sa-ti protejezi electrocasnicele prin instalarea unor dispozitive speciale de blocare la suprapresiune. Chiar si asa, in timpul unor furtuni puternice, cea mai buna metoda este deconectarea aparatelor de la priza si scoaterea cablurilor TV si a firelor de telefon din aparate. Asta pentru ca trasnetele nu se descarca numai in cablurile de inalta tensiune, dar si in firele de telefonie fixa sau cablurile TV.
Iata, asadar, care sunt metodele prin care iti poti proteja aparatele din casa in timpul furtunilor:
1. Instaleaza un generator.
Aceste generatoare de curent sunt foarte folositoare in timpul furtunilor puternice. Fenomenele meteo extreme nu mai sunt o raritate pentru Romania. Iti mai amintesti imaginile filmate la Timisoara la inceput de toamna? Orasul a fost maturat de o furtuna puternica ce a luat cu ea terase, acoperisuri de case, poarta de semnalizare montata la intrarea in oras si, din nefericire, vieti omenesti. Alimentarea cu energie electrica a fost atunci sistata in tot orasul. Insa puternica furtuna nu a lovit doar Timisoara, ci toata partea de nord-vest a tarii. Iar meteorologii au anuntat deja si o prognoza nu tocmai fericita pentru iarna care urmeaza. Sunt voci care spun ca va fi la fel de grea ca cea din sezonul 2011-2012, cand sate intregi din sudul tarii au fost ingropate la propriu in nameti. Tot atunci, timp de o zi, toate intrarile in Capitala au fost blocate de viscol si caderi masive de zapada. Scenariile de mai sus se pot repeta oricand, este avertismentul meteorologilor. Tocmai de aceea, un generator electric este solutia ideala si pe timp de furtuna, cand electrocasnicele pot fi scoase din priza si conectate la un astfel de aparat, pentru a le proteja, si in situatiile in care alimentarea cu energie este sistata timp de ore intregi, uneori chiar zile. Pentru a afla care este cel mai bun generator pentru nevoile tale, poti acesa acest link, unde poti citi toate informatiile de care ai nevoie pentru a intelege cum functioneaza si cum te poate ajuta un astfel de aparat;
2. Instaleaza un dispozitiv de blocare la supratensiune pentru prize.
Este un dispozitiv care se monteaza pe prizele cu impamantare. Urmeaza ca aparatele electrice sa fie introduse in aceste dispozitive, care vor opri scurgerea curentului spre aparate, in cazul in care detecteaza o supraincarcare. Majoritatea dispozitivelor de acest tip sunt dotate cu un led, care indica faptul ca functioneaza. Daca ledul nu se mai aprinde, dispozitivul trebuie inlocuit. Vestea buna este ca, mai nou, prizele multiple au inceput sa fie dotate din fabrica cu sisteme care detecteaza supraincarcari;
3. Instaleaza un dispozitiv de blocare la supratensiune pentru televizor.
Daca se intampla ca un fulger sa se descarce in cablurile TV de pe stalpi, acesta poate calatori pana la televizorul tau. Din fericire, exista dispozitive care pot fi montate pe cablurile TV si care protejeaza chiar si cele mai performante plasme. Si se gasesc chiar si la preturi de sub 20 de lei.
4. Verifica panoul de sigurante.
Teorectic, orice casa ar trebui sa aiba un astfel de panou. Aceste panouri sunt niste dispozitive care fac legatura dintre sursa externa de electricitate si sistemul electric din casa ta, la care sunt conectate toate prizele, becurile si aparatele electrocasnice. Panourile pot fi montate doar de un electrician autorizat si iti protejeaza intreaga casa. Pot fi cele clasice, cu sigurante care trebuie inlocuite atunci cand se ard, sau electrice, care deconecteaza alimentarea cu energie atunci cand detecteaza o supraincarcare a retelei. Tot ce trebuie sa faci apoi e sa deschizi panoul si sa reconectezi de la buton alimentarea. Este recomandat ca aceste panouri sa fie verificate periodic, pentru a te asigura ca esti protejat.
Tu ce masuri ai luat pentru a proteja casa si electrocasnicele impotriva descarcarilor electrice?
Sursa foto: Shutterstock.com
Comentarii 7 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.