Prepararea mancarii in aer liber mai eficace si mai placuta.

Data | 00 0000
Unii dintre posesorii de imobile (case construite pe pamant) si-au amenajat in zona exterioara o bucatarie completa, permanenta, altii preferand consacratul gratar, pus in functiune nu foarte des.
In ambele cazuri, planificarea practica face prepararea mancarii in aer liber mai
eficace si mai placuta, fie ca este vorba despre familie, fie despre musafiri.
In primul rand trebie sa decideti ce caracteristici doriti sa aiba zona dedicata gatitului.
Poate ca un simplu, banal gratar nu va multumeste, ci doriti o amenajare elaborata, care sa
aiba in componenta o chiuveta si un frigider. Poate chiar si o masina de spalat vase. In acest
caz, aparatele electrocasnice trebuie adapostite impotriva conditiilor de mediu nefavorabile -
amplasati, deci, bucataria intr-o zona acoperita.
Daca optati sa alegeti un gratar, aceasta hotarare cere si ea luarea catorva decizii:
gratarul poate fi cu gaz natural, cu propan lichid sau cu carbuni. Gratarele cu carbuni sunt
mai putin scumpe; iar cele cu gaz natural sunt cele mai scumpe. Numarul de arzatoare si
caracteristici, cum ar fi: o aprindere pe baza de baterie sau un sistem de protectie la
flacara implica o crestere a pretului, de asemenea in functie de buget, puteti alege o serie
de accesorii, cum ar fi: cuptoare de fum, tava de colectare a grasimii, rotisoare sau elemente
de incalzire detasabile, termometru montat pe capac, arzatoare laterale etc.
Stabiliti suprafata care urmeaza a fi dedicata gatirului. Aceasta poate ocupa loc in
apropierea casei sau departe de ea. O zona de gatit situata langa casa Ofera avantajul
accesului rapid la bucataria interioara, una aflata la departare protejeaza interiorul
locuintei de praf, fum si caldura. Atunci cand alegeti locatia aveti in vedere si faptul ca
bucatariile in aer liber necesita racordarea la utilitati (electricitate, gaz, apa), astfel ca
este mai putin scump si mai usor sa aveti o astfel de bucatarie cat mai aproape de casa.
In general, cand amenajati orice spatiu exterior pentru gatit, asigurati-va ca toate
instrumentele - inclusiv platouri de servit, spatule, cutite, clesti etc. - sunt la indemana
bucatarului, prin instalarea de rafturi, dulapuri si dispozitive de agatare a obiectelor
casnice. Drumul de la bucatarie la suprafata de gatit (gratar) trebuie sa fie in permanenta
liber. Dotarea cu un stingator este o masura de precautie binevenita, de asemenea.
Blatul de lucru trebuie sa fie rezistent la diferite conditii de mediu. Ploaia, zapada, lumina
soarelor pot decolora, pata sau produce putregai pe suprafata de lucru, astfel ca alegerea
acesteia trebuie facuta cu mare grija. Placile din beton sau materialele naturale, cum ar fi
piatra sau ardezia reprezinta bune optiuni - piatrac poroasa etansata, de ex., previne
formarea petelor de grasime.
Evitati sa folositi blaturile laminate, cu exceptia cazurilor in care bucataria este amplasata
in zone foarte bine protejate, cum ar fi o terasa inchisa, deoarece expunerea la intemperii
poate cauza deteriorarea acestora. Ganditi-va de doua ori inainte de a folosi lemn de tec sau
alt tip de lemn rezistent la putrezire, pentru blatul de lucru, pentru ca lemnul poate deveni
purtatorul unor bacterii.
Cu toate acestea, lemnul rezistent la putrezire, cum este: mahonul, cedrul, santalul sau tecul
reprezinta alegerea potrivita pentru confectionarea dulapurilor. Celelalte tipuri de lemn
trebuie etansate, date cu bait sau vopsite. Placile de OSB, care sunt facute din fibre de lemn
aglomerat, sunt, de asemenea, suficient de impermeabile pentru a a servi drept materiale de
confectionare a dulapurilor bucatariilor exterioare.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.