Cultura dirijata crizantemelor in cascada, pentru un efect spectaculos

Cultura dirijata crizantemelor in cascada, pentru un efect spectaculos
Crizantemele sunt spectaculoase in gradinile de toamna, indragite de gradinari atat pentru efectul florilor viu colorate cat si pentru rusticitatea plantelor, rezistente la daunatori si la conditiile de mediu.

Rusticitatea crizantemelor poate fi exploatata de un gradinar inventiv fortand planta sa se dezvolte intr-un sistem dirijat, precum cel al conducerii crizantemelor in cascada. Un astfel de sistem este descris practic de floricultorii Profira Vidrascu si Georgeta Teodorescu, de la Gradina Botanica din Iasi.

Astfel, specialistii recomanda executarea butasilor in lunile decembrie si ianuarie, aplicand o tehnica obisnuita de inradacinare. Plantarea in camp se face, apoi, in a doua jumtate a lunii mai. La plantare se fixeaza un tutore pentru plantula, inclinat la 40 de grade in raport cu orizontala si orientat spre nord, sustinut de doi picheti fixanti in sol.

Nu se ciupeste varful butasului, ci este obligat sa creasca in lungul tutorelui, fiind sustinut de mai multe legaturi.

Daca varful lastarului nu se ciupeste, varful lastarilor laterali se ciupeste o data pe saptamana pana in luna septembrie, cand plantele se trag la ghivece si sunt gata pentru a fi mutate in spatiul care urmeaza a fi decorat.

Aplicand aceasta tehnologie s-au obtinut crizanteme conduse in cascade lungi de 1 pana la 2 metri si jumatate.

Crizanteme conduse in cascada pot fi admirate de pasionati la Gradina Botanica din Iasi.

Votati articolul

Cultura dirijata crizantemelor in cascada, pentru un efect spectaculos
Rating:
Nota: 4.4 din 5 - 10 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =