Care sunt etapele de montaj necesare in instalarea pavelelor

Care sunt etapele de montaj necesare in instalarea pavelelor
Amenajarea gradinii sau a cailor de acces din curte cu ajutorul pavelelor este o investitie in confortul, utilitatea si aspectul proprietatii tale. Pasii de mai jos te vor ajuta sa indeplinesti acest proiect in sistem Do-It-Yourself sau sa gestionezi mai bine relatia cu firma pe care ai desemnat-o sa il duca la indeplinire. Iata ce trebuie sa urmaresti pentru realizarea acestui proiect:

Documentare si planificare

Primul pas este sa decizi care zone vor fi acoperite de pavaj. Stabileste un contur si ia in calcul toate conditiile de trafic, temperaturi si precipitatii. In functie de cat de bine te pricepi, te poti ocupa personal de aceasta faza a proiectului sau poti cere ajutorul unui specialist. Orice producator sau distribuitor de acest tip de materiale iti va prezenta mai multe produse care se potrivesc conditiilor din curtea ta.

Calcularea necesarului de materiale

Suprafata pe care ai conturat-o mai sus trebuie transformata in metri patrati. Daca liniile nu sunt perfect drepte si in anumite zone dalele trebuie prelucrate pentru a se potrivi, ia in calcul procentul de material pe care il vei pierde. O firma specializata in executia acestui tip de lucrari va sti sa aprecieze corect necesarul de materiale, luand in calcul inclusiv pierderile provocate de taieri.

Pregatirea terenului

Dupa ce ai stabilit zonele de pavat si ai asigurat stocul de material necesar, este timpul sa pregatesti suprafata pe care le vei instala. Nisipul pe care se aseaza fiecare dala este doar stratul superior. Munca insa incepe mai devreme, cu excavarea terenului. Calculeaza inaltimea necesara tinand cont de stratul de baza, asternutul de nisip si grosimea dalelor. Asadar, pe pamantul excavat vei pune in primul rand stratul de baza. Acesta poate fi beton sau piatra zdrobita si trebuie bine compactat cu placa compactoare si nivelat uniform. Odata cu asezarea stratului de nisip trebuie sa iei in calcul inclinatia necesara pentru scurgerea apei. Gradul de inclinatie necesar este intre 2 si 2.5%. In functie de locul in care vei amplasa pavelele vei alege directia de inclinare pe care o obtii din cantitatea de nisip asezata descrescator. Pentru terasa din jurul casei, care acumuleaza apa pluviala, poti profita de momentul instalarii pavelelor pentru a integra sistemul de scurgere a apei, astfel incat aceasta sa nu mai balteasca pe pavaj, ci sa fie preluata de scurgeri ingropate.

Asezarea pavelelor

Dupa nivelarea nisipului trebuie asezate dalele bucata cu bucata, conform modelului si designului pe care l-ai ales. Pentru colturi, zone curbate sau alte obstacole va fi nevoie de taieri cu fierastrau diamantat, dalta de zidarie sau alt aparat de debitat. Daca te ocupi personal de acest aspect, asigura-te ca porti ochelari de protectie pentru evitarea accidentelor.

Rostuirea pavajului

Dupa asezarea pe pozitie, pavelele se fixeaza prin compactare. In functie de amploarea proiectului, procesul se poate face manual sau folosind echipament automatizat. Pe intreaga suprafata trebuie imprastiat strat uniform de nisip deasupra dalelor. Acest nisip se matura pana patrunde in toate rosturile. Surplusul de nisip trebuie indepartat, dupa care se aplica dispozitivul de compactare. In continuare trebuie executata rostuirea pavajelor, de care depinde durabilitatea proiectului. 

Rostuirea presupune umplerea cu nisip a spatiilor dintre dale, obtinandu-se astfel o rezistenta mai mare la trafic. Atunci cand rosturile se degradeaza, pavelele incep sa se deplaseze. Partea cea buna este ca aceste canele pot fi umplute periodic cu nisip pentru a restabili rezistenta intregului ansamblu.

 

Amenajarea curtii cu un sistem de pavaje ajuta la o mai buna delimitare a spatiilor. In functie de suprafata pe care le montezi si de arhitectura aleasa vei opta pentru materialele potrivite. Urmarind pasii de mai sus vei putea sa instalezi singur o alee pavata sau sa controlezi calitatea lucrarii executate de muncitori

Votati articolul

Care sunt etapele de montaj necesare in instalarea pavelelor
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 2 =