Targul de case - gradina si peisaj in satul traditional: 20-21 august 2016

Targul de case - gradina si peisaj in satul traditional: 20-21 august 2016
Ajuns la editia a VIII-a, Targul de case - Gradina si peisaj in satul traditional este un eveniment ce isi propune incurajarea constructiilor facute dupa tipare traditionale din punct de vedere arhitectural. In urma cu un an, Muzeul ASTRA a lansat aceasta, provocare' prin creionarea a 5 proiecte de case traditionale, la cheie'. Proiectele respective au fost puse la dispozitia publicului, iar in prezent unul dintre ele a fost a fost materializat in construirea unei case traditionale in zona Targului de tara din Muzeul in aer liber.
Muzeul ASTRA a demarat in premiera nationala un program de constientizare a populatiei ca suntem datori a respecta si promova altfel memoria locului. Specialistii Muzeului au construit o casa traditionala din Marginimea Sibiului, mai exact din Tilisca, fiind o copie fidela a casei existente in Muzeu datata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Casa poate fi adaptata la conditiile de trai din secolul XXI. Planimetric, ea prezinta 3 incaperi cu o suprafata utila de 54 mp. Acoperisul este in 2 ape cu o prelungire pentru prispa. Usile si ferestrele sunt copii dupa cele originale iar podeaua si tavanul sunt din lemn de brad fasonat. Costurile proiectului se ridica la suma de 45.000 lei, iar aici este inclusa si remontarea casei la destinatie. De precizat este si faptul ca tipul acesta de casa este indicat a fi pozitionat in zona Marginimii Sibiului si cel mult in zona montana a judetelor invecinate.', a declarat Ciprian Stefan, managerul general C.N.M. ASTRA.

In cadrul Targului de case — Gradina si peisaj in satul traditional, se vor derula urmatoarele ateliere traditionale de prelucrare mestesugareasca a lemnului:

— Prezentarea unor tehnici arhaice de tamplarie/ confectionare de mobilier aferent inventarului caselor taranesti (cuiere, scaune tamplaresti specifice mobilierului sasesc. banci cu spatar);

—Sisteme de imprejmuire traditionale reprezentative pentru zona etnografica si istoricaa Lapusului (tipul de gard pentru curte /gradina din nuiele impletite);

—Demonstratii practice de prelucrare (sectionare longitudinala) a bustenilor de rasinoase cu un circular actionat de un motor Diesel monocilindru, tip TN, ilustrativ pentru nivelul de civilizatie tehnica in satele romanesti de la jumatatea secolului XX.

Targul de case — Gradina si peisaj in satul traditional incepe sambata, 20 august 2016 la ora 11, iar finalul celei de-a VIII-a editii este programat pentru duminica, 21 august, ora 17.

Votati articolul

Targul de case - gradina si peisaj in satul traditional: 20-21 august 2016
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 2 =