Restaurant design trends pentru 2022 - unde mancam la final de pandemie?

La finalul a doi ani diferiti si volatili, nesiguri din multe puncte de vedere, HoReCa isi revine usor, usor la normal, dar cu lectii pretioase deprinse in urma acestor doi ani. Constienti de trecut, mereu ancorati in prezent si imaginand viitorul, arhitectii au fost poate protagonistii empatici care - trebuie sa o recunoastem - au avut un impact in a salva HoReCa pe vreme de Covid-19. Suntem martori uimiti ai unei reconfigurari de traseu in zona de amenajare restaurant, schimbare ce urmeaza rasturnarea obiceiurilor de consum, a niselor de business si, in definitiv, a vietii asa cum o stiam.
Am vorbit despre tipul de restaurant al anului 2022 cu Laura Nicolae, arhitect de interior al studioului de arhitectura Four Design. Aceasta vede o transformare a zonei HoReCa dar dusa, mai degraba, in zona de discret-fara-sa-fie-secret.
Volatilitatea, nesiguranta si separarea ne-au alimentat dorinta de conectare. Cred ca restaurantele vor prelua din lectiile Covid-19 si vor mentine o parte din solutiile functionale, insa, la nivel subtil, revolutia se va inscrie pe coordonata apartenentei. - marturiseste Laura, punctand ca vom vedea urmatoarele trenduri in amenajarea restaurantelor:
Easy Gourmet Food - consumatorul este obosit, supra-solicitat si deja plictisit de a face curat, de a gati acasa, de a mentine totul la un nivel septic ridicat. Cred ca vom asista, in anii care vin, la o explozie a restaurantelor care pot oferi “abonamente” de mancare cu dish-uri mult mai sofisticate, gourmet, de unde cumparatorul isi poate alege un plan lunar de mese. Practic, un restaurant care e mai mult decat un take-away. Pastreaza zona de dining, dar o completeaza cu un serviciu superior, furnizat catre cumparatorul care nu mai vrea sa-si mai piarda timpul gatind, lucru care va pune creativitatea noastra la treaba.
— Laura Nicolae, arhitect de interior
Food-truck revolution: de unde si pana unde? E destul de simplu de explicat - spune Laura.
E de ajuns sa ne uitam la seria de provocari prin care restaurantele clasice au trecut. Lock-down, functionare cu capacitate extra-redusa, costuri mai mari pentru acelasi fel de mancare, forta de munca din ce in ce mai putina, probleme de aprovizionare. In aceste conditii, e firesc sa asistam la proliferarea unor solutii de tip bucatarii robotice, ghost-kitchen, meniuri mult mai concentrate, seating outdoor. In acest context, exista un anumit tip de restaurant al carui concept se potriveste perfect: food truck-urile.
Prevad ca vom asista la o inflorire a parcurilor cu food-truck-uri si pe buna dreptate: poti sa-ti alegi felul favorit de mancare, stai in aer liber si te bucuri de o seara in oras, iar proprietarii acestui tip de restaurante pot face fata si cu mai putina mana de lucru.
— Laura Nicolae, arhitect de interior
Indoor farming - in ultimii ani, milioane de dolari au fost investite in medii agricole controlate, iar urmarile acestor investitii incep sa se faca simtite in magazine si in restaurante.
Si nu ma refer aici la mai multa mancare vegetariana, ci chiar la mini-sere ce pot fi incluse in amenajari, fie ca vorbim de HoReCa sau chiar de o amenajare living.
Fructele si legumele perisabile pot fi crescute direct la tine acasa sau in restaurant. Nu e un trend nou, era emergent cu mult inainte de Covid-19 mai ales in restaurantele de fine-dining si cu stele Michelin dar, in curand, le vom vedea mai mult si in restaurante casual dining.
Daca pandemia a adus ceva bun, acest lucru il reprezinta accelerarea inovatiei, disparitia trendurilor invechite care ne tineau pe loc si amplificarea sentimentului ca lucrurile se pot face si diferit. - incheie Laura.












Comentarii 6 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.