Cum sa alegi usa potrivita pentru casa ta

Cum sa alegi usa potrivita pentru casa ta
Cum locuinta reprezinta locul in care iti petreci cea mai mare parte a timpului, trebuie sa te simti bine si in largul tau cand te afli in ea. Pentru a transforma o casa in "acasa" trebuie sa alegi culorile potrivite gusturilor tale, care sa iti ofere o stare placuta, sa optezi pentru materiale bune din punct de vedere calitativ, pentru a-ti asigura confortul si sa alegi obiecte decorative deosebite pentru a da viata incaperilor.

Cand vine vorba de amenajarea exterioara, un element pe care ar trebui sa se puna destul de mult accent este usa de la intrare. Aceasta poate fi considerata cartea de vizita a intregii locuinte, dar si a persoanelor care locuiesc in aceasta.

In acest moment, pe piata se gasesc multe variante de usi de exterior, fiecare avand atat puncte foarte, cat si puncte slabe, astfel ca poate deveni destul de dificil sa alegi usa potrivita pentru casa ta, daca nu ai un set de criterii clare. Noi iti venim in ajutor cu cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le aiba usa ta exterioara.
 

 Siguranta

Principalul rol al usii de la intrare este acela de a proteja locuinta de musafirii nepoftiti, rol care este influentat de materialul din care este realizata usa, astfel ca, ar trebui sa te asiguri ca materialul ales este rezistent la diferite socuri, pentru a putea sa te simti in siguranta in propria ta locuinta. Iti recomandam sa te orientezi spre usi metalice sigure sau din lemn masiv.
 

 Izolatia termica

Ultimul lucru pe care ni-l dorim atunci cand vine vorba de alegerea usii exterioare este ca aceasta sa nu izoleze termic. Daca esti chibzuit, vei avea tendinta sa alegi o usa cu un pret mai redus. In cazul in care usa exterioara nu izoleaza bine termic, risti ca frigul sa patrunda in locuinta, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru incalzirea acesteia. Daca alegi o usa care izoleaza bine termic, iti vei amortiza rapid investitia facuta prin economiile la caldura.
 

 Izolatia fonica

La fel ca si izolatia termica, si izolatia fonica este un criteriu important atunci cand alegi usa de exterior potrivita, deoarece, pentru a sta linistit, nu vrei ca diferitele sunete din exterior sa patrunda si in exterior. Usile cu inchidere prin rupere termica sunt cele mai bune din punct de vedere al izolatiei.
 

 Rezistenta

Un alt factor de care este recomadat sa tii cont este rezistenta la diferite socuri, atat termice, precum schimbarile bruste de temperatura, cat si mecanice. Atunci cand investesti intr-o usa, te astepti ca aceasta sa nu se deterioreze in timp si sa nu necesite reconditionari. Este de preferat sa eviti materialele perisabile.

 

 Arhitectura

Chiar daca tindem sa alegem cea mai frumoasa usa, acesta nu este cel mai important criteriu in functie de care ar trebui sa luam o astfel de decizie. Totusi, avand in vedere ca locuinta este compusa din mai multe elemente care formeaza un intreg si ca usa este unul din acestea, trebuie sa se potriveasca cu arhitectura locuintei.

 

Tipuri de materiale pentru usi de exterior

Cum principalul factor de care depind cele cinci criterii mentionate este reprezentat de materialul din care este confectionata usa, ti le prezentam detaliat.
 

Lemn – aceasta varianta este cu siguranta foarte cautata, deoarece usile din lemn sunt elegante si ofera un aspect cald intregii locuinte. Daca o usa este confectionata din lemn masiv de calitate superioara, poate avea un pret destul de ridicat. Lemnul este un izolator foarte bun, astfel ca nu vei avea nevoie de izolatie suplimentara. De asemenea, usile de lemn rezista in timp, insa trebuie tinut cont de faptul ca acestea necesita o intretinere corespunzatoare si reconditionare.

Metal – acest material este perfect pentru siguranta locuintei tale, fiind foarte rezistent. Datorita designului lor, usile metalice sunt ideale pentru casele cu o arhitectura moderna. Acest tip de usa are, in general, preturi avantajoase.

 

Aluminiu – pe piata exista usi din aluminiu cu rupere termica, care au un grad ridicat de izolare termica, astfel ca acestea iti ofera confortul cautat. De asemenea, au un design unic, care da un aspect elegant casei tale.

 

PVC – un alt material destul de folosit pentru confectionarea usilor este PVC-ul, insa e bine de stiut ca, desi are preturi foarte avantajoase si este prietenos cu mediul, acesta nu este foarte rezistent. Usile din PVC nu sunt alegerea potrivita nici din punct de vedere estetic. Si, in general, nu se potrivesc pentru amenajarea exterioara.
 

Asadar, in cazul in care decizi ca este momentul sa schimbi ceva in aspectul locuintei, recomandarea noastra este sa optezi pentru usi metalice sigure, robuste si de calitate, de la un producator consacrat.

Sursa: Skitterphoto, Anastasiia Pyvovarova

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 4 =