Ce aparat de aer conditionat sa folosesti in functie de marimea incaperii

Ce aparat de aer conditionat sa folosesti in functie de marimea incaperii
Incepand cu finalul primaverii si pana la finalul toamnei, zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate, iar in toiul verii nu vei putea rezista in casa, la birou sau in orice spatiu inchis, fara un sistem de climatizare.

Daca inainte, sa ai un aparat de aer conditionat acasa era considerat un lux, acum aceste sisteme sunt disponibile tuturor.

Cele mai potrivite modele de aparte de aer conditionat pentru a fi folosite acasa sunt cele portabile si cele split sau multi-split. Acestea se remarca prin eficienta si design simplu, care nu interfereaza cu arhitectura casei. Mai mult decat atat, sunt foarte silentioase, unitatea zgomotoasa fii montata pe exteriorul casei. Insa trebuie sa te gandesti foarte bine inainte de a instala un sistem split pentru ca, odata fixat in perete, va fi mai greu sa il schimbi, daca vei constata ca nu este eficient. Eficienta acestuia depinde de model si de indicele BTU (capacitate de racire).

Cum alegi sistemul de climatizare in functie de design si putere

Dimensiunea si forma aparatului de aer conditionat sunt esentiale pentru a se integra in designul de interior, fara sa dezechilibreze armonia camerei. Atunci cand optezi pentru un sistem montat deasupra ferestrei, marimea exacta este esentiala nu doar pentru estetica interiorului, ci si pentru eficienta – o unitate prea mica nu avea suficienta putere sa raceasca incaperea pana la temperatura optima, in timp ce una prea mare va raci camera prea repede si va rula ciclul on/off ineficient, ridicand facturile la electricitate. In plus, o unitate prea puternica va functiona mai rar si va lasa mai multa umiditate in aer.

Pentru eficienta sistemului de climatizare trebuie sa iei in calcul, asa cum spuneam, capacitatea acestuia de racire sau necesarul de BTU. Aparatele de aer conditionat pornesc de la 5.000 BTU si cele mai puternice ajung pana la 36.000 BTU. Exista cateva repere care te pot ghida in alegerea sistemului potrivit pentru casa ta. De exemplu, un model de 9.000 BTU este potrivit pentru o camera intre 10 si 25 mp, un sistem cu o putere de 12.000 BTU poate raci eficient o incapere de 35 mp, iar sistemele mai mari, de 18.000 BTU fac fata spatiilor mai largi, intre 30 si 50 mp, sau cele de 24.000 BTU pot acoperi pana la 70 mp.

Insa cel mai sigur mod de a alege sistemul potrivit pentru casa ta, este sa masori inainte incaperea in care vrei sa il instalezi si sa calculezi exact indicele BTU, pentru ca acesta depinde de volumul de aer ce trebuie racit.

Cum sa calculezi indicele BTU de care ai nevoie

In primul rand, inarmeaza-te cu un instrument de masurare, hartie si creion, apoi incepe sa masori camera si sa calculezi suprafata si inaltimea acesteia. Formula de calcul pentru BTU este simpla. Inmultesti suprafata cu inaltimea si obtii volumul de aer. Apoi trebuie sa stii ca ai nevoie de o putere de 50W pentru a raci 1 metru cub de aer. Asadar, inmulteste 50 cu valoarea volumului de aer obtinuta din calculul anterior pentru a afla puterea in watt. Apoi trebuie sa faci conversia in BTU, stiind ca 1 W = 3.412 BTU/h. Astfel, inmultesti aceasta valoare cu rezultatul puterii in watt, obtinut in calculul anterior, si afli valoarea exacta a indicelui BTU care ar fi ideal pentru incaperea ta.

Alte aspecte care influenteaza capacitatea de racire

Pentru a determina si mai exact capacitatea de racire necesara pentru un anumit spatiu, trebuie sa iei in calcul si alti factori ce tin de amplasare casei, design, structura zidariei, etc.

 

  • amplasarea casei si orientarea ferestrelor in functie de punctele cardinale. De exemplu, daca incaperea respectiva este incalzita de soare o buna parte din zi, trebuie sa cresti valoarea BTU cu 10%, iar daca ai umbra o perioada mai lunga, trebuie sa scazi BTU cu 10 procente.
  • raportul intre suprafata zidita si cea a geamurilor. Cu cat ai mai multe ferestre, cu atat camera se va incalzi mai repede, deci ai nevoie de un indice BTU mai mare pentru a o racori eficient.
  • izolarea termica – o casa izolata este mai calduroasa decat una neizolata.
  • activitatea desfasurata in incaperea respectiva, numarul aparatelor electrice si electrocasnice folosite si frecventa functionarii acestora – de exemplu, daca instalezi un aparat de aer conditionat in bucatarie, poti ridica valoarea BTU cu 4.000 de unitati.
  • numarul ocupantilor camerei respective, in mod obisnuit. Daca vei avea frecvent, in camera, mai mult de doua persoane, ar trebui sa adaugi inca 600 de unitati in puterea de racire BTU, pentru fiecare persoana.

 

Votati articolul

Ce aparat de aer conditionat sa folosesti in functie de marimea incaperii
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 1 =