Ierni fara zapada in Romania?

Ierni fara zapada in Romania?
Incalzirea globala, poluarea si defrisarile pe suprafete mari sunt principalii responsabili.

Peste doar cateva decenii, clima in tara noastra atata de dramatic incat ierna nu vom mai avea zapezi, iar temperaturile vor cobori rar sub zero grade Celsius.

Specialistii din Ministerul Mediului spun ca in Romania intreg echilbrul meteorologic este schimbat. Potrivit acestora, in curand nu vom mai avea iarna si vara propriu-zisa. Aproape ca nu vorbim de primavara, ca a venit toamna. Avem o clima temperata ce se transforma in clima mediteraneana.

Opinia celor de la Mediu este impartasita si de specialistii de la ANM (Administratia Nationala de Meteorologie). "E posibil ca, peste 150 de ani sa se desertifice sudul tarii. Vom avea veri din ce in ce mai lungi, ierni mai calde si cu din ce in ce mai putina zapada. Anotimpurile de trecere vor exista in continuare, dar vor fi scurte si cu alte caracteristici", precizeaza Aristita Busioc, seful sectiei de climatologie.

Motivele care stau la baza acestui scenariu sumbru sunt, pe de o parte, incalzirea globala, dar si efecte pe plan local ale taierilor masive de paduri. Nici poluarea nu este un factor neglijabil, ea fiind principalul responsabil de acumularea in atmosfera a bioxidului de carbon. Cresterea intensa a traficului rutier produce, mai ales in orasele mari, fenomenul de smog, acoperind metropolele cu un nor toxic. In Romania, in topul celor mai poluate orase gasim Bucurestiul, urmat de Timsoara, Constanta si Craiova. Numai in capitala, de exemplu, locuitorii inhaleaza 273 de tone de praf pe un kilometru patrat.

Votati articolul

Ierni fara zapada in Romania?
Rating:
Nota: 3 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 + 5 =