Daunatori ai plantelor - purecii de frunze

Daunatori ai plantelor - purecii de frunze
Purecii de frunze, numiti si Aphyde, sunt insecte sugatoare, mici, colorate diferit (verzi, galbeni, negri) al caror atac se manifesta pe frunze si lastarii tineri, mai ales la varfuri si pe bobocii florali.
Acesti daunatori se pot intalni la garoafe, asparagus, ciclamen, muscate, ferigi, lalele, etc. In urma atacului plantele prezinta frunzele incretite, rasucite, decolorate sau chiar uscate. Combaterea acestor insecte se impune si pentru faptul ca ele contribuie la raspandirea unor viroze. In lipsa unui produs chimic pentru inlaturarea purecilor (gasiti cu siguranta in orice magazin de profil), se poate prepara in casa o zeama de sapun si tutun, dupa reteta urmatoare: se inmoaie 40 grame frunze uscate de tutun intr-un litru de apa; dupa 1-2 zile amestecul respectiv se fierbe timp de 3-4 ore, zeama rezultata urmand a se strecura si subtia apoi cu inca 1 l de apa. Separat se dizolva 100 g sapun de rufe in 1 l apa. Se amesteca apoi cele doua solutii, adaugandu-se totodata 100 g spirt denaturat. Stropirea se face seara, cu ajutorul unui pulverizator, a doua zi dimineata urmand o noua pulverizare, de aceasta data doar cu apa curata.

Votati articolul

Daunatori ai plantelor - purecii de frunze
Rating:
Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 1 =