Daunatori ai plantelor - Omizile

Daunatori ai plantelor - Omizile
Oriunde am locui, la bloc sau la curte, fiecare din noi se confrunta mai devreme sau mai tarziu cu problema invadatorilor de mici dimensiuni.
Aparitia omizilor se face la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie dar este conditionata si de conditiile meteo. Sunt insecte erbivore care se hranesc intensiv si pot distruge in totalitate copacii fiind din aceasta cauza foarte daunatoare agriculturii. Omizile se caracterizeaza prin numarul mare de picioare, pana la 10 perechi, cu mici diferente de la specie la specie. Tratamentul de dezinsectie impotriva omizilor se face prin pulverizarea solutiilor insecticide pe vegetatie. Se poate utiliza atomizorului sau daca nu dispuneti de unul cu un pulverizator de joasa presiune (pompa mecanica). In al doilea caz trebuie sa lucrati cu atentie si rabdare pentru a acoperi toata vegetatia si pentru a obtine rezultate maxime. Aspectul omizii: Mascul - este de culoare gri — maroniu si prezinta niste linii inchise la culoare, ca niste valuri sau galben pal si prezinta un model rosu — maroniu. Femela - este de culoare rosu — maroniu si au niste pete deschise la culoare; pe partea abdominala ele sunt galbene, asemanator culorii sulfului. Biologia omizii: Perioada de zbor a fluturilor (moliilor) are loc in lunile octombrie pana in decembrie/ianuarie. Femelele, care nu sunt capabile de zbor, se catara sus pe trunchiurile copacilor, de unde atrag masculii cu feromoni, pentru ca apoi sa se reproduca cu acestia. Dupa copulatie, femelele depun 100-300 de oua ovale in crestaturile scoartei. Omizile, ce eclozeaza la inceputul anului, se deplaseaza in miscari tipice de tarare si unduire, si se hranesc cu frunze verzi, muguri si fructe mici. Daca ele sunt perturbate in timp ce se hranesc, se acopera intr-o panza subtire, pe care o tes rapid. Din luna iunie omizile coboara pe fire de panza pana ajung pe sol si pe pamant se transforma in pupe. In toamna eclozeaza fluturii. Daunator: Pe plantele atacate se pot observa cu ochiul liber omizile, care se tarasc si se hranesc cu frunze. Mugurii si frunzele prezinta urme tipice de rosaturi. Fructele raman cu niste concavitati late, de forma unor linguri. Acestea pot fi acoperite cu un par iritant pentru om. Respiratia se face prin mici orificii aflate pe torace si abdomen iar corpul este alcatuit din 4000 de muschi din care 248 doar la cap. Omizile se deplaseaza prin miscarea frontala a organelor interne folosind contractarea muschilor si pot avea dimensiuni cuprinse intre 1mm si 8 cm. Omizile sunt colorate in functie de mediul in care traiesc. Ele pot fi acoperite cu par care este iritant pentru atacator si unele specii au chiar si par otravitor. In familia cotarilor se incadreaza specii din ordinul fluturilor (Lepidoptera), ce apartin familiei Geometridae. Specii importante in gradina sunt molia verde a stejarului (omida paroasa a stejarului, cotarul verde Operophtera brumata) si cotarul brun al pomilor (Erannis defoliaria).

Votati articolul

Daunatori ai plantelor - Omizile
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 2 =