Cum ne aparam blanurile de molii

Data | 00 0000
Moliile sunt insecte care prin deteriorarile produse materialelor textile, ocupa un loc important in lista daunatorilor casnici.
Actiunea lor distructiva se limiteaza la firele de par fiind determinata de larvele fluturelui care ataca in aceeasi masura atat blanurile crude cat si pe cele argasite si tabacite.
Femela de fluture depune pe blana pana la 200 de oua de dimensiuni mici (0,4-0,7 mm/ 0,3-0,4 mm) din acestea, la temperaturi de peste 20 grade, apar dupa 12 zile larvele, care au o existenta de 3-10 luni, perioada in care produc importante deteriorarii invelisul pilos. Combaterea moliilor, se face prin stropirea confectiilor cu diverse spray-uri, solutii sau pastile.
Ca masuri de prevenire se recomanda invelirea confectiilor de blanuri in saci de tifon, scoaterea la aerisit in lunile de vara etc.
O alta recomandare pentru prevenirea actiunii moliilor consta in evitarea depozitarii langa blanuri a confectiilor vechi. Acestea se pot pastra in acelasi spatiu dar numai dupa o „carantina" de minimum 15 zile. In acest interval, hainele vechi se tin intr-o camera sau intr-un sifonier separat, iar din cinci in cinci zile se scot afara pentru scuturare si stropire cu insecticide. Se controleaza in aceasta perioada integritatea firelor de par, a tesaturilor incluse in confectii si eventual aparitia in spatiu a fluturilor de molii. Pentru o mai mare siguranta, hainele vechi (dupa perioada de carantina) se invelesc,inainte de introducerea in sifonierul comun,in panza de tifon sau in saci de plastic perforati cu mici orificii.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.