Cultivarea salatei in gradina sau in bidoane

Salata prefera solul usor, fertil, imbogatit cu compost. Straturile sau parcela in care se doreste sa se faca cultivarea salatei se pregateste din toamna: atunci se adauga ingrasamant de grajd sau compost si dupa o saptamana se pot semana semintele. Pentru a avea salata la sfarsitul primaverii, ciclul de pregatire/ingrasare si semanare (la o saptamana diferenta) se face la inceputul lunii februarie. Pentru ca este o perioada friguroasa, straturile se protejeaza cu folii speciale, mulci, fan, ace de brad sau frunze uscate – astfel, semintele vor avea si umiditatea de care au nevoie pentru a rasari. Pentru salata obtinuta din rasaduri, acestea se pot face in casa, in ghivece mari sau in bidoane de apa refolosite, taiate ca in imagine; pentru cei care nu au loc in gradina, salata se poate cultiva in continuare in bidoane, urmand sa fie scoase afara atunci cand a trecut pericolul ultimului inghet.
Semintele sau rasadurile se aseaza in cuiburi, la 14-20 cm distanta, pentru ca planta sa aiba loc sa se dezvolte. Plantutele rasar din seminte in doua saptamani si sunt bune de recoltat si consumat in cel mult 10 saptamani. Salata NU se lasa in pamant mai mult de 3 luni, pentru ca devine amara.
Stratul de mulci poate fi pastrat si dupa aparitia plantelor, pentru a tine buruienile la distanta; acestea trebuie smulse cu grija, pentru ca salata are radacini firave. Pentru a tine daunatorii la distanta, se recomanda plantarea printre straturi a cepei si usturoiului.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.