Tipuri de cofraje si importanta acestora

Tipuri de cofraje si importanta acestora
Cofrajele sunt constructii auxiliare, provizorii, cu rol de ajutor in turnarea elementelor din beton, in practica traditionala realizate de catre dulgheri.
Acestea servesc pe timpul executarii lucrarilor, la turnarea betonului proaspat si obtinerea formei si dimensiunilor proiectate ale elementelor de beton, precum si pentru sustinerea acestora in timpul necesar intaririi betonului, pana la obtinerea rezistentei mecanice necesare. Desi cofrajele nu constituie o parte componenta a unei constructii definitive, avand numai rol temporar, ele au mare importanta in realizarea lucrarilor de beton si beton armat monolit. In primul rand, aceasta importanta rezulta din insusi rolul cofrajelor de a da forma dorita betonului proaspat si de a o mentine pana la intarirea acestuia, influentind asupra calitatii suprafetelor elementelor de beton care vin in contact cu cofrajele. In al doilea rand, importanta cofrajelor consta in influenta tehnico-economica pe care o au asupra realizarii constructiilor de beton si beton armat, sub aspectul costului, consumului de manopera, de materiale si al duratei de executie. Influenta exercitata de natura suprafetei cofrajelor asupra calitatii stratului superficial al betonului este aceea legata de aspectul betonului dupa decofrare. Pentru elementele de constructie care se tencuiesc, suprafata betonului nu trebuie sa fie lisa si este bine sa fie chiar mai rugoasa, pentru a mari aderenta tencuielii. Uneori, in acest scop, cofrajul se executa intentionat cu o suprafata striata. Pentru elementele de constructie care nu se tencuiesc si a caror suprafata ramane aparenta se impune ca suprafata cofrajelor sa fie cat mai lisa, ca sa se obtina o suprafata uniforma a betonului aparent. In vecinatatea panourilor de cofraj, eliminarea bulelor de aer din masa betonului este influentata de natura suprafetei cofrajului. Un cofraj cu suprafata neteda, cu o rugozitate fina, fara striuri mari, favorizeaza eliminarea acestor bule. In toate cazurile mai este necesar ca suprafata cofrajelor sa nu adere la betonul proaspat, pentru ca la decofrare sa nu se deterioreze nici cofrajul, nici betonul. In cazul in care aceasta aderenta nu este impiedicata, la decofrare se pot rupe aschii din cofraj sau din beton. Reducerea aderentei dintre suprafata cofrajului si beton se poate obtine prin ungerea suprafetelor cofrajelor, inainte de utilizare, cu produse adecvate sau folosind cofraje din poliesteri armati cu fibre de sticla, a caror aderenta fata de beton este redusa.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.87 din 5 - 15 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Catalin M. 13 Februarie 2015
Buna ziua! Caut echipa meseriasi seriosi cu toata logistica si utilaje necesare. rnAnul acesta, incepand cu luna mai, intentionam sa construim o casa parter din caramida, compusa din 2 camere x 13,2 mp util + wc 3 mp (doar una din ele), o camera de 15,2 mp, o baie de 7 mp, o bucatarie de 16,8 mp si un living de 23 mp, holuri, aprox 24,5 mp, o terasa (care nu sunt ferm convins daca o vom face anul acesta) insumand 22 mp, totodata proiectul mai cuprinde un garaj si o camera tehnica de aproximativ 33 mp impreuna, cu beci sub ele de 2,4 m inaltime. Total fara beci 140 mp. Fundatia casei va fi de 110 cm + 60 cm, placa deasupra de 12 cm. Sunt interesat de un deviz pret estimativ la rosu manopera + materiale sau separat (inclusiv acoperisul integral si tevile )...Toata lucrare se va face in baza unui contract autentificat la un Notar Public, iar plata serviciilor se va face esalonat la finalul fiecarei etape. Mentionez ca santierul va fi in Judetul Olt, la 10 km de orasul Caracal. Solicit recomandari. Multumesc!rnAdresa mail contact :  catamilitaru@gmail.com

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 4 =