Cele mai frecvente intrebari despre ancorele chimice

Cele mai frecvente intrebari despre ancorele chimice
Ancora chimica este o rasina prin care se fixeaza elementele de otel in beton, piatra sau caramida.

Exista mai multe tipuri de ancore chimice in functie de compozitia pe care o au, insa toate sunt compuse din urmatoarele componente:

• un polimer care determina caracteristicile rasinii si leaga intre ele toate componentele;

• Unul sau mai multi manomeri care dau proprietatile lucrative;

• Diversi aditivi minerali;

• Agenti de intarire;

• Alti aditivi care decid consistenta, culoarea, etc.

In general, sunt foarte folosite rasinile de tip Polyester, Vinylester sau Pure Epoxy. De asemenea, sunt folosite destul de des capsulele din sticla sau polietilena, care inglobeaza o anumita cantitate de rasina si se introduc cu totul in gaurile in care se doreste a fi efectuata fixarea.

Dat fiind faptul ca ancorele chimice sunt solutii destul de moderne prin care metalul se poate prinde in beton, au fost enuntate mai multe intrebari despre acestea. Iata care sunt cele mai frecvente.

 

1. Care este avantajul ancorelor chimice in fata fixarilor traditionale?

 

Exista mai multe avantaje, cel mai important fiind rezistenta. O ancora chimica reuseste sa ofere o rezistenta la smulgere de pana la 213 Kn. Pe lista avantajelor pot fi trecute si urmatoarele:

• pot fi montate foarte aproape de margine;

• Pot fi folosite in gaurile date prin carotare;

• Pot fi folosite in materiale cu goluri;

• Sunt eficiente in betonul de slaba consistenta;

 

2. Care este termenul de valabilitate al ancorelor chimice?

 

In general, ancorele chimice au un termen de valabilitate de pana la 24 de luni. Este bine sa citesti cu atentie eticheta, deoarece unele au termen de valabilitate de 18 luni de la data fabricatiei.

 

3. Care este durata de viata a unei ancore chimice?

 

O astfel de fixare in beton poate sa aiba o durata de viata de peste 50 de ani. La fel ca si in cazul termenului de valabilitate, durata de viata trebuie sa fie precizata in agrementele ETA. ETA este acronimul de la European Technical Aproval si este un document care certifica anumite caracteristici tehnice ale materialelor de constructii.

 

4. La ce temperaturi poate sa fie folosita o ancora chimica?

 

Ancorele chimice pot fi fixate la orice temperatura. In ceea ce priveste exploatarea, acestea trebuie sa fie folosite la temperaturi intre -40 si 40 de grade Celsius.

 

5. Mortar sau capsule?

 

Ancorele chimice pot fi gasite sub forma de mortar (rasina) sau sub forma de capsule. Ambele variante pot fi eficiente in anumite situatii. Daca numarul de fixari necesare este unul mare, atunci cea mai buna optiune este utilizarea mortarului, care vine la tuburi. Daca numarul de fixari este mic, capsulele pot fi mult mai potrivite, deoarece se folosesc mai usor.

Exista anumite situatii in care singura optiune este cea a mortarului sau rasini: atunci cand fixarea se face in plafon sau atunci cand se doreste prelungirea armaturilor.

Votati articolul

Cele mai frecvente intrebari despre ancorele chimice
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 + 5 =