Va mai amintiti ....macarale ?!

Va mai amintiti ....macarale ?!
Acum cativa zeci de ani, Bucurestiul era plin de macarale. Atat la propriu, cat si la figurat deoarece erau laudate si in ritmuri muzicale - "macarale, rad in soare argintii...".
Vorbind strict tehnologic, cele mai folosite astfel de utilaje, erau macaralele turn. Acestea sunt (sau erau mai bine zis, deoarece in ultimii ani majoritatea au fost trimise la fier vechi) compuse din urmatoarele parti: turnul, care care se poate deplasa pe sine, fiind montat pe un sasiu cu roti; sageata, care se deplaseaza lateral si in sus pana la 45 de grade, fiind prevazuta cu carlig pentru ridicarea materialelor, manevrarea facandu-se printr-un sistem de cabluri; turela turnului, cu mecanismul de rezemare si rotire, dispozitivul pentru contragreutati care echilibreaza sageata si greutatea incarcaturii, precum si postul de comanda. O celebritate printre aceste macarale a fost Macaraua 23 August, o macara cu o putere de ridicare de 25 tf la o raza de 25 metri. Aceasta are o astfel de structura, fiind folosita la constructii mari industriale. Actionarea motoarele era electrica. Stabilitatea macaralelor era data de asezarea contragreutatuu jos. Montarea si demontarea acestor macarale se facea si fara a fi necesara desfacerea lor in bucati. Trenul de rulare era format din 4 boghiuri, ceeea ce face ca acestea sa se poata inscrie in curbe cu raze mici. Bineinteles, un lucru important la cea vreme, erau prevazute cu dispozitive "perfectionate de securitatea muncii".

Votati articolul

Va mai amintiti ....macarale ?!
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 + 5 =