Specii de Amaranthus potrivite pentru gradini insorite

Specii de Amaranthus potrivite pentru gradini insorite
Amaranthus, cunoscut si cu numele de Stir, este o planta anuala, erecta sau atarnatoare, care face parte din familia Amaranthaceae. Are nevoie de pamant lutos, expunere la soare si apa multa, mai ales in perioadele secetoase. Dintre cele aproximativ 60 de specii, cele mai raspandite sunt...

Amaranthus caudatus este originar din India si creste intre 60-100 cm inaltime. Infloreste din iunie pana toamna. Are o tulpina groasa, dreapta si bine ramificata, frunzele alterne si lungi si flori mici, aglomerate in spice lungi si mari de culoare rosie inchisa, care atarna in jos. Varietatile acestei specii pot avea si flori galbui, alb-verzui sau cafenii-purpurii. Se folosesc in parcuri si gradini, in grupuri sau solitare, ori plantate in ghivece mari, pe terase sau in fata cladirilor.

Amaranthus paniculata este originar din India si poate atinge intre 1-1,5 m. Infloreste din iulie si pana toamna, are o tulpina robusta, scurta si paroasa, frunze lungi si rosiatice. Florile sunt purpurii, dispuse in spice lungi, drepte. Se poate intrebuinta ca planta de bordura sau in ronduri cu plante inalte.

Amaranthus tricolor poate atinge 75-100 m inaltime. Are frunze tricolore, ovale sau lunguiete, cu verde deschis sau galben la baza, rosu purpuriu la mijloc si verde spre varf, insa coloritul e diferit si in functie de varietate. Florile nu sunt foarte decorative. Ca si la urzica decorativa, coloritul frunzelor este mai intens la plantele bine ingrijite.

Amaranthus salicifolius este o specie originara din insulele Filipine, care creste intre 80-100 cm inaltime. Are o tulpina ramificata de la baza, frunze lungi de 12-35 cm si late de numai 1 cm, cu margini usor incretite; culoarea frunzelor se schimba in functie de varsta plantei, de la un verde metalic in tinerete, la aroz si apoi la rosu-portocaliu.

Votati articolul

Specii de Amaranthus potrivite pentru gradini insorite
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 1 =