Micsuneaua - culoare si mireasma

Micsuneaua - culoare si mireasma
Micsuneaua este o planta cunoscuta inca din evul mediu care se poate cultiva atat in gradina cat si in ghivece sau jardiniere, pastrate pe balcoane sau ferestre. Florile acestei plante sunte placut mirositoare si diferit colorate - albe, roz, rosii, violete - simple sau involte.
Cea mai cunoscuta este mixandra de vara (Matthiola incanaannua), care infloreste in perioada iunie-august si se inmulteste prin seminte. Insamantarea se face in rasadnite sau ladite, in perioada februarie-martie. Cand plantele au 2 – 3 frunzulite se face repicatul. Rasadurile se planteaza la loc definitiv in lunile aprilie-mai, la distanta de 25 – 30 cm, intr-un teren bine ingrasat din toamna, situat in loc insorit. Dintre plantele aparute intr-o cultura de micsunele, numai 50-60% vor avea flori involte, dupa cum precizeaza ing. Nicolae Lupsa, in lucrarea "Calauza gradinarului intreprinzator". Acestea se cunosc inca din primele faze ale cresterii, deoarece rasar primele si au frunzele mai inguste, colorate verde deschis. Daca se doreste un procent cat mai mare de plante cu flori involte, se vor selecta rasadurile inca de la repicare, dupa criteriile aratate, sau plantatul rasadurilor se va face mai des (la 10-15 cm), urmand ca dupa inflorire sa se indeparteze plantele cu flori simple. Trebuie stiut insa ca plantele cu flori involte nu produc seminte. In ceea ce priveste ingrijirea culturii de micsunele, insistam asupra necesitatii udatului abundent dupa plantare, evitand insa udarea frunzelor, ceea ce ar putea produce ingalbenirea lor. in timpul vegetatiei, nu este permis ca apa sa stagneze pe stratul respectiv. in vederea obtinerii de seminte care vor da in anul viitor plante cu procent mare de flori involte, este indicat ca dupa inflorire sa se inceteze udatul, iar la recoltare sa se retina numai fructele (silicvele) mai scurte.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.04 din 5 - 26 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =