Ingrijirea pomilor fructiferi din gradina
Data | 00 0000
Cei care posedam spatiul necesar pentru a infiinta o gradina, pe langa flori, putem planta si pomi fructiferi. Nu strica nimanui o fructa proaspata, culeasa din propria gradina.
Pomii fructiferi, ca si florile, pentru a creste sanatosi si vigurosi, necesita o serie de lucrari de ingrijire.
Astfel, primavara, devreme, se executa taierile de formare — in anul I — a coroanei, care urmaresc sa realizeze echilibrul dintre radacina si tulpina; se desface materialul de protectie a trunchiului, se mentine solul intre rinduri si pe rand in permanenta afinat.
Lucrarile de ingrijire a livezilor, necesare a fi aplicate in urmatorii ani, urmaresc definitivarea formarii coroanei pomilor si intrarea lor rapida pe rod, precum si obtinerea unor recolte satisfacatoare in fiecare an.
O atentie deosebita trebuie sa acordam intretinerii solului in livada.
Se poate folosi telina permanenta, adica solul din livada trebuie mentinut inierbat; ogorul negru — este sistemul de mentinere a solului de sub pomi fara nici un fel de cultura; de culturi intercalate — in care terenul de sub pomi este cultivat cu diferite plante anuale sau perene, fiind o metoda recomandata pentru un plus de frumusete a gradinii.
Un rol deosebit il are si aplicarea de ingrasaminte chimice si organice. Ingrasamintele organice, precum gunoiul de grajd, se introduc in sol odata cu aratura de toamna, in timp ce ingrasamintele chimice le putem aplica in timpul vegetatiei (in timpul lastaritului si cu o luna inainte de inflorire), prin administrarea lor pe toata suprafata dintre pomi sau local.
Pomii fructiferi sunt atacati de un numar mare de boli si daunatori, care pot produce pagube deosebite. Ca masuri putem aplica mentinerea culturilor in buna stare, sa asiguram hraniri abundente, sa favorizam prin taieri si lucrari in verde patrunderea luminii in toate partile coroanei.
De asemenea, putem aduna si apoi arde frunzele cazute pe sub pomi, sa strangem cuiburile de omizi, fructele uscate, cele cazute, sa taiem si sa ardem ramurile uscate.
Alaturi de aceste mijloace usor de realizat, este necesar, insa, sa aplicati stropirea sau prafuirea pomilor cu diferite substante chimice, achizitionate de la magazinele de profil, cu atentie, functie de specie.
Tratamentele chimice se pot aplica atat iarna, cat mal ales in timpul vegetatiei. Solutia pregatita se pulverizeaza foarte fin pe toate organele pomilor, astfel incat sa se realizeze o buna acoperire, daar cu atentie deoarece excesul de solutie poate provoca arsuri pe frunze. Tratamentele se efectueza pe vreme linistita, racoroasa.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.