Iernarea bulbilor de gladiole

Gladiola este o floare putin pretentioasa. Totusi, la fel ca majoritatea plantelor cu bulb, are nevoie de o perioada de repaus pe timpul iernii. Dupa ofilirea florilor, tulpinile se taie, dar se lasa frunzele, pentru ca acestea ajuta bulbii sa creasca in continuare. Perioada de vegetatie a gladiolelor se opreste toamna, cand temperaturile scad foarte mult si incep ploile; daca nu ploua si nu e frig, gladiolele pot continua sa infloreasca pana la primul inghet, insa acestea sunt cazuri rare.
Bulbii se scot din pamant atunci cand frunzele sau ingalbenit si uscat, lucru care se intampla prin luna noiembrie. Pentru aceasta operatiune, se alege o zi frumoasa, pentru ca bulbii trebuie lasati la aer sa se usuce, fara sa fie curatati de pamant, dupa care se pun la pastrare in camere uscate, ferite de inghet si lumina. Can resturile de tulpini s-au uscat de tot si se desprind de pe bulb, se poate incepe curatarea si divizarea lor. Se aseaza apoi bulbii dupa marime, in pungi de hartie sau cutii de carton, unde se pastreaza pana in luna aprilie-mai, cand se planteaza din nou in gradina.
Bulbii mici, care nu au inflorit intr-un an, pot fi lasati in pamant peste iarna. Ei sunt mult mai rezistenti decat bulbii capabili sa infloreasca.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.