Dereglari fiziologice la plante. Ce are planta daca...

Dereglari fiziologice la plante. Ce are planta daca...
Bolile si daunatorii nu sunt singurii factori care pot deranja sau omori plantele. De multe ori, cauzele nevazute sunt mai periculoase: lumina insuficienta, expunerea directa la soare sau umbrirea, frigul, caldura excesiva, uscarea sau umezeala pamantului, curentii de aer sau lipsa unei bune aerisiri, lipsa fertilizarilor... toti acestia sunt factori de mediu sau de nutritie care pot duce la moartea plantei.

Pentru ca de multe ori nu ne dam seama de problema, iata o lista cu simptome si cauze:

* frunzele cad brusc – planta a suferit un soc din cauza scaderii sau cresterii bruste de temperatura, a fost supusa unui curent de aer rece, a fost mutata brusc intr-o camera foarte luminoasa sau are pamantul foarte uscat.

* frunzele se onduleaza/rasucesc si cad – planta sufera din cauza frigului, a udarii excesive sau a curentilor reci.

* frunzele se rasucesc, ingalbenesc si cad – planta a fost udata prea mult si prea des ori a stat intr-un curent de aer rece

* frunzele de la baza plantei se usuca si cad – planta nu are lumina sau apa suficienta, mediul este prea cald.

* frunzele sunt maronii pe margini si la varf – planta are prea multa sau prea putina apa ori caldura, aerul este uscat sau a fost fertilizata in exces.

* frunzele se ofilesc – aerul sau pamantul din ghiveci sunt prea uscate, planta beneficiaza de prea multa lumina sau tavita ghiveciului este plina cu apa.

* frunzele au pete moi, maronii – udare excesiva.

* frunzele au pete alb-galbui – planta a fost udata cu apa prea rece, sta in prea multa lumina sau frunzele au intrat in contact cu apa (numai la speciile sensibile).

* frunzele au pete maronii, incretite – planta nu este udata suficient.

* frunzele s-au ingalbenit, dar nu cad – planta a fost udata cu apa prea dura sau substratul are un exces de calciu.

* frunzele sunt mici, de culoare deschisa – problema apare pe timpul verii, cand planta are prea multa umbra, substratul este prea umed si hrana prea putina.

* frunzele si tulpinile putrezesc – a ramas apa pe planta pe timpul noptii (pentru plantele sensibile).

* bobocii cad – aerul este prea uscat, planta primeste putina apa si/sau lumina ori a fost mutata de la locul sau.

* planta nu infloreste – lumina insuficienta pentru formarea bobocilor, aer prea uscat, transplantare la momentul nepotrivit, folosirea unei cantitati prea mair de ingrasamant.

* florile se usuca prea repede – planta a primit prea putina apa, sta intr-o camera prea intunecata, cu multa caldura si aer prea uscat.

* planta creste prea incet (vara, deoarece iarna este normal sa fie asa) – lumina insuficienta, apa prea multa, ghiveci prea mic.

Votati articolul

Dereglari fiziologice la plante. Ce are planta daca...
Rating:
Nota: 3.74 din 5 - 25 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 3 =