Ce trebuie sa faci ca sa previi aparitia bolilor in gradina

Ce trebuie sa faci ca sa previi aparitia bolilor in gradina
Prevenirea imbolnavirii plantelor are la aza cateva reguli simple de igiena fitosanitara. Daca sunt respectate, aceste reguli pot sa reduca riscul aparitiei bolilor si daunatorilor.

Samanta sau materialul saditor se cumpara numai din surse sigure, care pot sa certifice ca acesta provine de la plante sanatoase, libere de virusuri.

In cazul plantelor primite in lipsa acestui certificat, este bine sa fie tinute un an intr-un spatiu izolat, de "carantina", pentru a putea observa evolutia lor.

Resturile vegetale se indeparteaza de cate ori este nevoie din gradina si se composteaza intr-un spatiu special amenajat, ferit. Resturile vegetale care provin de la plante bolnave (fructe mucegaite, frunze bolnave etc) se ard separat.

Toate plantele se curata periodic de uscaturi, flori ofilite, fructe si frunze uscate. Ele pot deveni sursa de infectie sau pot sa asigure mediul de dezvoltare pentru insecte sau microorganisme fitopatogene.

Trunchiul pomilor se varuieste in fiecare an. Pe trunchi se instaleaza capcane simple, pentru retinerea danatorilor, precum inelele de cauciuc. Se controleaza periodic si daunatorii depistati sunt distrusi.

Nu se foloseste decat compostul degradat, descompus. Acesta se foloseste toamna, pentru fertilizarea solului. Se evita folosirea compostului in stare proaspata.

Instrumentele de gradinarit se curata si se dezinfecteaza periodic, mai ales foarfecile si instrumentele de taiat.

Votati articolul

Ce trebuie sa faci ca sa previi aparitia bolilor in gradina
Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 2 =