10 sfaturi INFOCASASIGRADINA - Cum infiintezi o plantatie de afin

Principala conditie pentru a avea o plantatie de afin productiva tine de pH-ul solului, afinul prefera un sol acid. Despre ce inseamna soluri acide si soluri alcaline v-am mai vorbit pe agroromania, iar modul in care se poate ajunge la valorile optime este pe cat de simplu pe atat de ieftin: incorporarea in sol a deseurilor lemnoase (rumegus si talas).
Foarte important este soiul din care se porneste plantatia si modul in care este obtinut materialul saditor: prin altoire, prin butasire sau prin culturi in-vitro. O cultura in-vitro presupune obtinerea unei plante identice genotipic cu planta mama, pornind de la cultivarea pe medii artificiale a unor fragmente de tesuturi, de regula meristeme apicale (o portiune microscopica din mugurele de crestere). Avantajul acestei metode este acela ca indiferent daca planta mama era infectata cu bacterii, ciuperci sau chiar virusuri, planta-fiica va fi sanatoasa, deoarece in acel fragment microscopic nu pot exista germeni patogeni.
Se obtine astfel un material saditor garantat liber de virusuri sau alte boli, avand aceleasi caracteristici de soi si specie precum planta din care a fost obtinut, asadar, material certificat.
Iata mai jos cativa pasi simpli, pe intelesul tuturor, pe care un investitor ii are de parcurs de la stadiul de idee pana la obtinerea unei plantatii pe rod:
1. Documenteaza-te. Care sunt conditiile de clima in care afinul se dezvolta cel mai bine? Care sunt solurile pe care creste afinul? Ce soiuri de afin sunt potrivite pentru regiunea ta?
2. Pregateste terenul. Curata-l de buruieni si resturi vegetale. Fa un calcul de suprafata si analizeaza care este schema de plantare potrivita pentru dimensiunile terenului tau si pentru metoda de cultura pe care o alegi (regim intensiv, semiintensiv etc).
3. Infrastructura. Vei avea nevoie de drumuri de acces, de o sursa de apa, de un spatiu de depozitare inchis (magazie) si unul deschis (platforma betonata). Nu in ultimul rand, o sursa de curent electric este binevenita, fie pentru iluminat, fie pentru alimenbtarea unor masini si unelte (pompe, de exemplu). Poti opta pentru un generator daca nu exista retea electrica in zona.
4. Ingradeste parcela. Paza buna trece primejdia rea si se spune ca in agricultura cel mai mare daunator este chiar omul. Chiar daca viitoarea plantatie de afin se afla in interiorul unei proprietati mai mari, este bine sa fie la randul ei delimitata clar de restul curtii. O solutie ieftina este ingradirea cu gard viu, alcatuit din salcam, maces, mur sau coacaz. El va reprezenta o bariera de netrecut atat pentru persoanele rau intentionate cat si pentru unii daunatori de talie mai mare. Un gard inalt din salcam pe partea dinspre nord va proteja afinii de vanturile puternice, daca plantatia se afla in camp deschis, si va stabiliza terenul, daca ea se afla pe coasta unui deal.
5. Forta de munca. daca plantatia nu va avea dimensiuni mari, este evident ca vei putea fata de unul singur. Oricum, un ajutor este oricand binevenit. Iar daca nu te vei afla in apropierea plantatiei, gandeste-te ca va trebui sa lasi pe cineva de incredere acolo, daca nu pentru a o ingriji, macar pentru paza.
6. Investitia in masini agricole si consumabile. daca plantatia se incadreaza in categoria hobby si masoara doar cativa zeci de metri, o cazma, o foarfeca si o grebla pot fi suficiente. In cazul plantatiilor mari si foarte mari vei avea nevoie de un cultivator, de un tractor de mica putere (45 CP sunt suficienti) impreuna cu o sistema de masini: plug, grapa, MIG. Altele: masini de stropit, foarfeci, unelte de mana precum sapaligi, cazmale, lopeti, greble. Dintre consumabile nu vor lipsi: sarma otel si profile, pentru spaliere; ingrasaminte chimice si organice; motorina; saci de plastic; folie de plastic; la nevoie, pesticide.
7. Material saditor. Alege soiul potrivit si un furnizor de material saditor certificat. Chiar daca poate fi ceva mai scump, ai siguranta ca este sanatos si productiv. Vorba aceea, cum iti asterni asa dormi. pastreaza legatura cu furnizorul, este posibil sa mai ai nevoie de el pentru completarea unor goluri sau, de ce nu, pentru extinderea ulterioara a plantatiei. Clientii fideli beneficiaza, de multe ori, de reduceri de pret.
8. Lucrarile solului. Adica, pregatirea plantarii afinilor. Totul este pus la punct, exista infrastructura, masini, unelte, materiale, exista si o schema de plantare, mai ramane doar ca ea sa fie pusa in aplicare. Totul incepe, asa cum este normal, cu desfundarea solului, mai ales daca terenul era parloaga (necultivat). Asta inseamna ca se face o aratura adanca, la 40-50 cm, eventual cu o scarificare daca este nevoie (in solurile greu permeabile). Cu aceasta ocazie se inglobeaza in sol si ingrasamintele. Lucrarea se efectueaza toamna, in lunile octombrie noiembrie.
9. Plantarea afinilor. Se face tinand cont de schema de pantare (distante intre randuri, dispunerea randurilor). De regula randurile se traseaza pe coordonatele nord-sud. Nu uita sa lasi suficient spatiu intre randuri ca sa intri, dupa caz, cu o roaba, cu un cultivator sau cu tractorul insotit de remorca. Alege metoda de plantare potrivita pentru tipul si dimensiunea materialului tau saditor. Furnizorul iti va oferi aceste informatii.
10. Plantatia este infiintata. Nu iti mai ramane decat sa te ocupi de ea si sa culegi roadele. Tine cont ca existe o serie de subventii si granturi oferite ori de minister, ori de structurile UE. Informeaza-te asupra lor si vezi daca esti eligibil sa primesti fonduri. Daca da, ia legatura cu o firma de consultanta (inainte sa te apuci de treaba!), spune-le pe scurt intentia ta si cere-le o cerere de oferta. Analizeaza cu atentie ofertele (majoritatea cer intre 3-12% din valoarea investitiei) si pune ofertele in balanta cu experienta firmelor respective. Chiar daca unele iti vor promite marea cu sarea, tine minte ca niciun consultant nu iti poate garanta 100% succesul proiectului de finantare. In orice caz, pentru toate finantarile va trebui sa asiguri, la randul tau, o parte din valoarea investitiei, care poate fi intre 25-50%.
Comentarii 2 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.