Cum si cand se recolteaza plantele medicinale
Organele subterane, adica radacinile, tuberculii sau rizomii plantelor perene se pot recolta primavara devreme, cand apar primele frunze, sau toamna tarziu, dupa ofilirea plantelor.
Ramurile si mugurii se recolteaza la inceputul primaverii. Frunzele si florile, sau planta intreaga (partile aeriene), se recolteaza primavara, inainte sau in momentul infloririi.
In fine, fructele si semintele se recolteaza toamna tarziu, pana la caderea brumei.
Dupa recoltare, plantele medicinale se sorteaza, se indeparteaza cele atacate de diferite insecte sau ciuperci. Pentru a indeparta eventualele impuritati, plantele colectate se spala bie sub un jet de apa rece, apoi se trece la partea cea mai importanta, uscarea lor pentru pastrare.
Este o operatie foarte importanta, de care depinde calitatea produsului vegetal.
Materialul colectat se pastreaza pentru uscat in locuri bine aerisite, curate, fara mucegaiuri, fara mirosuri straine. Se aseaza in straturi subtiri. Uscarea se realizeaza cel mai bine la temperatura camerei, cu exceptia florilor si frunzelor care se usuca cel mai bine direct la soare, acoperite cu hartie.
Se poate apela si la instalatii industriale sau artizanale pentru uscarea plantelor, atat electrice cat si solare.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.