Ciubotica-cucului calmeaza bronsitele

Ciubotica-cucului calmeaza bronsitele
Ciubotica-cucului infloreste prin lunile aprilie-mai, in crangurile si poienile din regiunile deluroase. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub numele de tata-vacii sau de anglicel in Transilvania.
De la ciubotica-cucului se folosesc florile cat si radacinile. Compozitia lor chimica este asemanatoare, cu deosebire ca florile sunt ceva mai slabe in continutul de saponine decat radacinile. Atat florile cat si radacinile au proprietatea de a fluidifica secretiile bronhice si a usura eliminarea lor, recomandandu-se in bronsite si pneumonii. Ceaiul de flori se mai foloseste si in tulburari gastro-intestinale, afectiuni renale si vezicale. Are proprietati antispastice, sedative si sudorifice. Aceleasi insusiri se atribuie si frunzelor. Ceaiul de flori se prepara prin infuzie, iar ceaiul de radacina prin decoctie. Decoctul se obtine prin fierberea a 4 g radacina maruntita cu o ceasca de apa, la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Pentru a usura expectoratia si calma tusea, se iau 3—4 linguri de ceai pe zi. Florile intra in compozitia ceaiului pectoral, iar radacina in compozitia ceaiului antibronsitic. Frunzele contin cantitati apreciabile de vitamica C. Ele se pot folosi sub forma de sirop sau praf. Extern, sub forma de cataplasme calde, aplicate pe locuri dureroase, au actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.

Votati articolul

Ciubotica-cucului calmeaza bronsitele
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 4 =