Top 6 idei de iluminare a gradinii tale

Top 6 idei de iluminare a gradinii tale
Pe masura ce ziua se scurteaza si noaptea creste tot mai mult, timpul petrecut in gradina ar putea fi redus. Lipsa de vizibilitate nu ar trebui sa te impiedice sa ramai afara pana seara tarziu, chiar daca simti nevoia sa adaugi un hanorac sau o patura pe picioare. Totul este sa instalezi un sistem de iluminare eficient, care poate deveni chiar element protagonist al designului gradinii tale. Iata cateva idei care din care sa te inspiri.

De jos in sus

Casa ta poate fi la propriu in lumina reflectoarelor. Proiectoarele cu lumina LED instalate la nivelul solului sunt deopotriva o solutie de iluminat, de design exterior si de protectie a perimetrului. Amplasarea acestora iti lasa foarte multa libertate de exprimare. Poti aseza unul pe casa, pentru luminarea aleii principale de acces. Altele pot fi amplasate in gradina, pentru a lumina de jos in sus foisorul, casa, garajul sau alt obiectiv.

Lumina pasilor tai

Amenajarea unor cai de acces moderne nu trebuie sa excluda iluminatul. Asezarea din loc in loc a unor spoturi de pavaj iti va lumina drumul catre casa in fiecare seara. Solutia este viabila atat pentru calea de acces auto, cat si pentru alei pietonale, terasamente si trepte. Lumina este discreta, insa suficienta pentru a-ti ghida pasii.

Ghirlande luminoase

Ghirlandele de lumina nu trebuie sa ramana doar in amintirile sarbatorilor copilariei. Acest tip de iluminat a beneficiat de evolutia tehnologie. Ai nevoie doar de o structura superioara de care sa agati ghirlanda, care poate fi un colt al casei, un foisor inchis, o pergola sau orice alt obiect decorativ inalt. Pe langa utilitatea luminii, sistemul iti aduce si senzatia de sarbatoare si confera spatiului un aspect primitor.

Raze de lumina din apa

Daca ai amenajat in gradina o fantana sau un curs de apa ca element decorativ, iluminarea din loc in loc ii va spori si mai mult frumusetea. In primul rand, aceasta este o masura de siguranta, oferind vizibilitate si prevenind accidentarile celor care ar putea aluneca pe pietre, in apa, in serile intunecate. Lumina din apa este utila si pentru pesti si adauga un sentiment de dinamica amenajarii peisagistice.

 

Lampi solare

Daca te preocupa consumul de energie provocat de iluminatul exterior, alege solutia cea mai economica si prietenoasa cu mediul inconjurator: corpurile de iluminat solare. Acestea sunt disponibile in cele mai diverse forme, dimensiuni, culori, nuante si intensitati. De obicei sunt prevazute cu picior ascutit care se infige in pamant, dar pot fi integrate si in alte sisteme de prindere. Amplasarea in gradina se poate face de-a lungul aleii principale sau din loc in loc. Unele modele sunt asezate deasupra unor obiecte de decor din ceramica in forma de pitici, plante sau animale. In timpul zilei, lampile se incarca de la lumina soarelui, iar odata cu lasarea intunericului se aprind si lumineaza pana dimineata. Pentru mai multa autonomie exista si solutia alternativa a alimentarii pe baza de baterii.

Foisoare de gradina

Amenajarea unui foisor de gradina sau a unei terase este una dintre cele mai bune investitii pentru a petrece cat mai mult timp afara. Beneficiile sunt multiple: locul poate fi folosit inclusiv in zilele ploioase, il poti decora cu instalatii luminoase pentru prelungirea sederii in aer liber. De asemenea, poti instala si un semineu cu gratar in preajma. Lumina si caldura de foc sunt naturale si benefice pentru sanatatea corpului si buna dispozitie a celor care se afla in jur.

Corpurile de iluminat din gradina ta nu trebuie privite ca o cheltuiala, ci mai degraba ca o investitie in imbunatatirea designului exterior al proprietatii. Pe langa utilitatea inlesnirii accesului pe timp de noapte, vei avea si un element superior de decor si o masura suplimentara de siguranta.

 

Votati articolul

Top 6 idei de iluminare a gradinii tale
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 3 =