Ramele din gradina, daunatori sau nu?

Ramele din gradina, daunatori sau nu?
Am intalnit multi gradinari incepatori care intrebau daca ramele sunt sau daunatoare plantelor. Raspunsul este pe cat de simplu, pe atat de categoric: Nu! Din contra, ele sunt unul din principalii aliati ai gradinarului.

Ramele afaneaza si imbogatesc solul in substante nutritive. Conform ing. Nicolae Balascuta, ramele elimina pamantul consumat mai bogat de cinci ori in azot, de sapte ori in fosfor si de unsprezece ori in potasiu.

La un hectar de gradina bine ingrijita se gasesc, in medie, 600 kg de rame, capabile sa recircule o cantitate de 15 tone de pamant anual. prezenta ramelor este, totodata, si un semn al calitatii solului. Pe solurile poluate, stropite in exces cu pesticide, numarul ramelor scade sau acestea chiar dispar.

Prezenta ramelor in sol este un criteriu al sanatatii si fertilitatii solului. Cu cat sunt mai numeroase ramele, cu atat solul poate fi considerat mai fertil. O populatie de 100 ex./mp si masa de 50g/mp pot efectua timp de 210 zile in perioada de vara aprox. 1000m galerii, asigurandu-i solului porozitate, aeratie. Aprox. pe parcursul acestei perioade 100ex./mp transforma in coprolite (excremente pietrificate continand fosfat natural de calciu, folosit ca ingrasamant in agricultura) 10,5 kg./mp , iar la ha 105t/ha substante organice humice.

Votati articolul

Ramele din gradina, daunatori sau nu?
Rating:
Nota: 4.09 din 5 - 74 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 2 =