Hortensia urcatoare, o ruda mai putin cunoscuta a hortensiei de gradina

Hortensia urcatoare, o ruda mai putin cunoscuta a hortensiei de gradina
Hortensiile (Hydrangea macrophylla) sunt plante ornamentale raspandite in gradinile din tara noastre. Fiind tufe de mari dimensiuni, cu flori uriase care raman deschise o perioade lunga de timp, relativ usor de ingrijit, hortensiile sunt pretuite de peisagisti si de gradinarii amatori. Mai rare sunt hortensiile cataratoare (Hydrangea anomala subsp. petiolaris), o specie inrudita dar mai putin cunoscuta a hortensiei de gradina.

Spre deosebire de cele de gradina, hortensiile urcatoare se intind asemeni lianelor. Pot fi folosite pentru pergole, pentru acoperirea unor pereti exteriori sau a gardurilor. Florile sale sunt exclusiv albe, fara nuante de roz si albastru. Frunzele sunt rotunjite, verde inchis si lucioase.

Nu au cerinte mari legate de lumina, astfel incat hortensiile urcatoare vor creste la fel de bine in gradinile insorite cat si in cele umbrite. Sunt nepretentioase inclusiv in privinta solului, dar prefera pamanturile fertile, ingrasate cu materie organica. Au cerinte mari in privinta apei, astfel incat mai ales vara udatul este obligatoriu o data la doua zile.

Hortensia urcatoare se planteaza de preferinta toamna tarziu, in luna noiembrie, si e bine sa fie protejata in primul an impotriva inghetului. In primavara si in vara anului urmator se acorda o importanta sporita udatului, pentru ca in primul an dupa plantare hortensia nu va inflori, in schimb isi va dezvolta sistemul radicular, astfel incat are nevoie de un sol umed, fertil si bine drenat.

Din al doilea an, planta va incepe "ascensiunea" si va inflori incepand din luna iunie.

Votati articolul

Hortensia urcatoare, o ruda mai putin cunoscuta a hortensiei de gradina
Rating:
Nota: 4.43 din 5 - 15 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 1 =