Corpurile de iluminat decorative. Cum le alegi pe cele mai bune?

Corpurile de iluminat decorative. Cum le alegi pe cele mai bune?
Corpurile de iluminat trebuie alese dupa amenajarea locuintei pentru ca ofera un plus de personalitate si aduc zonei pe care o decoreaza caracteristici aparte. Aceste elemente corect alese pot influenta puternic starea din atmosfera si pot aduce energii vibrante.

Pentru a putea asigura vizibilitate in camerele locuintei noastre, pentru a crea un design deosebit si o ambianta placuta si relaxanta, trebuie sa ai mare grija in privinta acelor corpuri de iluminat  pe care alegi sa le folosesti. Iluminatul interior este deosebit de important pentru orice casa, pentru ca vine cu sarcina functionala deosebita si joaca si un rol estetic important.

Daca doresti sa descoperi mai multe informatii cu privire la tipurile de corpuri de iluminat disponibile pe piata, poti citi randurile urmatoare si vei afla detalii importante cu privire la modul in care sunt clasificate si caracteristicile principale.

Din punct de vedere al modului de iluminare, in magazinele de specialitate sunt disponibile urmatoarele categorii: iluminat general, care distribuie lumina cu ajutorul unei plafoniere, a unei o lustre sau a altor corpuri montate pe tavan;  iluminat punctual sau directionat, care permite distributia de lumina puternica catre o zona orientata (de gatiti, de scris, de cusut, de citit), in aceasta categorie se incadreaza lampile; iluminatul pentru diminuarea contrastelor este o forma ce poate inlocui cu succes iluminatul general, din aceasta categorie fac parte veiozele cu lumina difuza.

Corpurile de iluminat sunt clasificate in mai multe categorii, in functie de modul de prindere: corpuri de iluminat de tavan, corpuri montate pe perete si dispozitive independente.

Corpuri de iluminat pentru tavan, caracteristici

Dupa cum reiese din denumire, acestea sunt montate in tavan si sunt potrivite pentru iluminatul general. Cele mai comune corpuri cu sistem de prindere in tavan sunt: candelabrul, lustra si plafoniera. Candelabrul este mult mai mare ca si dimensiune decat lustra si plafoniera si este potrivit pentru incaperile mari, mobilate intr-un stil elegant. Lustrele sunt potrivite pentru incaperile de dimensiuni mici si medii, si confera eleganta specifica. Aceste corpuri trebuie alese cu grija pentru a completa si a imbunatati aspectul estetic general. Plafonierele sunt mai potrivite pentru baie si holuri, pentru ca lasa imaginea de spatiu larg. Corect alese, ofera un plus din punct de vedere vizual.

Corpurile de iluminat de perete, accesorii cu stil

Cea mai populara decoratiune iluminatoare de perete este aplica de perete. Ofera o lumina difuza, eleganta, fapt pentru care este mai potrivita pentru holuri. In dormitoare aplica poate inlocui cu succes veioza traditionala si aduce un plus de intimitate. Tot mai multe persone aleg ca optiune potrivita pentru decorarea teraselor aplica de perete cu aspect rustic.

Corpurile de iluminat independente, dispozitive practice

Cele mai practice si mai eficiente elemente de iluminat sunt cele independente, mobile. Veiozele, lampile si lampadarele sunt accesorii potrivite deoarece pot fi mutate si montate in orice zona a casei, in plus vin cu avantaje deosebite din punct de vedere estetic. Aceste piese pot oferi personalitate incaperilor pe care le decoreaza.

Lampile si veiozele sunt de mici dimensiuni si pot fi asezate pe diverse obiecte de mobilier, lampadarele datorita dimensiunilor speciale, pot fi integrate discret in incaperi, pe care le pot invalui cu lumina calda.

Sursa de lumina este importanta, intrucat are impact asupra mediului pe care il creaza dar si asupra consumului de energie.

Este bine sa hotarasti care va fi tipul sursei de iluminat, de la incaput, pentru a achizitiona corpurile potrivite. Cel mai populare tipuri de iluminat sunt cele clasice, cu LED, cu halogen, Smart si fluorescent.      

Becurile LED si Smart sunt apreciate datorita consumului mic de energie si a duratei lungi de exploatare, iar cele traditionale au consum ridicat si se uzeaza rapid, insa ofera o lumina calda si odihnitoare.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 1 =