Ingrijirea Crinului de iarna
Data | 00 0000
Intilnita foarte des in apartamente, aceasta planta cu inflorire de iarna sau primavara aduce in decorul de interior o nota remarcabila de vioiciune.
Cele 2-4 flori albe, rosii sau in culori combinate, mari, cu cupa larg deschisa sunt susţinute de o tija puternica cilindrica, ce apare inaintea frunzelor. Se aseamana cu Clivia, dar se deosebeste de aceasta prin partea subterana care este un bulb mare, piriform. Poate fi asezata in vitrinele cu plante sau in jardiniere printre plante cu frunze fine, arcuite, colorate in nuanţe contrastante.
Inflorirea acestei plante pare capricioasa, dar aceasta se datoreaza de multe ori unui mod necorespunzator de ingrijire. Trebuie sa se stie ca dupa o perioada de vegetaţie (ianuarie-august), plantele in varsta de peste 3 ani au nevoie de un repaus in care poate sa-si piarda complet frunzele.
In perioada de vegetaţie, planta cere multa apa si lumina, dar trebuie ferita de razele solare directe. Cand se pregateste sa intre in repaus (fapt ce se cunoaste dupa frunzele batrane care incep sa se ingalbeneasca), se uda din ce in ce mai puţin. Cand frunzele au cazut, udatul se sisteaza. In timpul repausului, bulbii raman in continuare in ghivece la intuneric sau la lumina si la temperatura de 16-18°C. Repausul dureaza circa 3 luni (obisnuit din octcmbrie pana in decembrie), dupa care de cele mai multe ori, plantele pornesc singure in vegetaţie. Cand se observa noua crestere, se trec plantele la lumina, dar nu se uda pana cand nu apare si tija florala.
Udatul inainte de apariţia tijei florale opreste cresterea frunzelor si plantele pot ramane degarnisite. In perioada de iarna, plantele se uda puţin, deoarece radacinile putrezesc usor. Dupa inflorire se poate schimba pamantul, folosind un amestec de mraniţa, pamint de ţelina, compost si nisip. Bulbul se ingroapa mai la suprafaţa, folosindu-se un ghiveci cu numai 2-3 cm mai mare in diametru decit bulbul. Pana la prinderea radacinilor se uda moderat. Temperatura din timpul cresterii trebuie sa fie de 16-20°C.
Inmulţirea se poate face prin seminţe obţinute prin polenizare artificiala sau prin desparţirea, cu ocazia transplantarii, a bulbilor laterali nou formaţi. Seminţele trebuie insamanţate in scurt timp de la recoltare, deoarece isi pierd repede puterea de incolţire. Plantele obţinute pe aceasta cale infloresc in al 3-lea an.
In apartamente se cultiva indeosebi o serie de hibrizi cunoscuţi sub denumirea de Amaryllis hybridus.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.