Ingrasamant organic obtinut dupa culegerea vitei de vie
Cea mai rentabila este separarea semintelor de struguri, cu ajutorul unei site. Acestia pot fi prelucrati pentru obtinerea de ulei foarte apreciat datorita calitatilor sale.
Semintele de struguri pot fi amestecate cu diferite cereale si oferite ca hrana pasarilor de curte. Semintele de struguri au efecte medicinale asupra pasarilor, ele previn aparitia bolilor digestive.
Tescovina epuizata prin distilare poate fi oferita ca furaj si rumegatoarelor, care o consuma cu placere datorita gustului acrisor. Ea poate fi uscata si pastrata o perioada lunga, precum fanul, sau poate fi macerata prin saramurare. Ea se obtine prin asezarea in straturi, punand doua kilograme de sare la 100 kg tescovina, urmata de presare.
Tescovina se admnistreaza in hrana animalelor doar in amestec cu alte furaje. Ea are jumatate din valoarea nutritiva a fanului si contine substante greu digerabile.
Nu in ultimul rand, din tescovina se poate obtine un valoros ingrasamant organic pentru legumicultura. La o recolta de struguri de 9-14 tone la hectar se obtine un volum de tescovina compostata de pana la 9 metri cubi.
Compostarea tescovinei se poate face fie la suprafata, asezata toamna direct pe sol, sau compostata in gramezi, cu adaos de var si calcar pentru a stimula fermentarea si pentru a neutraliza aciditatea tescovinei.
Comentarii 1 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.