Sfaturi pentru achizitionarea unei pompe de apa murdara

Sfaturi pentru achizitionarea unei pompe de apa murdara
Pompele de apa murdara sunt utilizate pe santiere pentru a drena apa de la ploile abundente care ingreuneaza lucrarile, dar si in gospodarii pentru a scoate apa murdara din pivnitele sau din garajele inundate. Acestea permit trecerea particulelor solide de anumite dimensiuni si pot muta apa cu nisip, pietre si crengi sau apa noroioasa.

Pompele de apa murdara sunt de diferite dimensiuni si tipuri, fiecare dintre acestea avand propriile avantaje. De asemenea, consumatorii pot opta pentru pompe submersibile de apa murdara sau pompe care necesita amorsare.

Tipuri de pompe de ape murdare

Pentru a transporta apa care nu este foarte murdara si contine particule de dimensiunea firelor de nisip, se poate folosi o pompa de ape semimurdare, dar si una de ape murdare poate fi o alegere inspirata. Cea din urma are paletele mai groase decat cea de ape semimurdare, aceeasi deschidere de evacuare si acelasi mod de functionare, cu diferenta ca permite si trecerea reziduurilor mai mari.

Pompa de ape murdare permite trecerea betisoarelor mici, a pietrelor si a reziduurilor cu dimensiunea intre 0.75 si 1.25 inchi. Acest lucru le face perfecte pentru gestionarea apelor groase, mai nisipoase si mai murdare.

Sunt alegerea ideala pentru lucrarile in care trebuie mutat un volum mare de apa care contine gunoaie si posibile resturi mai mari care nu pot trece printr-o pompa de ape semimurdare. Un exemplu de aplicatie ar fi indepartarea apei dintr-un bazin dupa o inundatie. Pentru apele si mai murdare, mai noroioase si cu resturi mai mari de 1.25 inch se recomanda folosirea unei pompe cu diafragma.

Trecerea particulelor solide

Cand vine vorba despre o pompa pentru ape murdare, cel mai important aspect este dimensiunea particulelor solide care pot trece. Acestea au dimensiuni diferite si nu toate pompele le fac fata. Daca sunt prea mari, pompa se va deteriora. Se poate bloca admisia pompei care incepe sa lucreze uscat si in cele din urma se supraincalzeste si pot apare diverse defectiuni.

De aceea, cand alegi o pompa de apa murdara, este esential sa verifici daca aceasta poate procesa particulele solide din apa pe care vrei sa o muti. Fiecare pompa are propriile caracteristici si trebuie sa o alegi pe cea potrivita. Pentru fose septice, exista pompe submersibile speciale.

Capacitatea pompei

De data acesta este vorba despre cantitatea de apa pe care pompa o poate muta intr-o ora si poate fi afectata de diferentele de inaltime. Cu cat este mai mare distanta pe care trebuie transportata apa, cu atat va fi mai mic volumul de apa care va fi mutat.

Fiecare pompa de apa murdara are o diagrama care arata cati litri de apa pot fi pompati intr-o ora in functie de inaltime. De aceea, daca trebuie sa pompezi o cantitate mare de apa intr-o perioada scurta de timp, ai nevoie de o pompa de ape murdare cu o capacitate mare de pompare.

Inaltimea de livrare

Este vorba despre inaltimea la care pompa de ape murdare poate ridica apa si care este egala cu presiunea de procesare a apei. De exemplu, 40 m inaltime de livrare echivaleaza cu presiunea de 4 bari.

Fiecare pompa de ape murdare are o presiune maxima pe care o poate asigura si care determina inaltimea maxima la care poate ridica apa. Pentru ca 10 m echivaleaza cu 1 bar, este usor de calculat presiunea unei pompe. Cand cumperi o pompa de ape murdare este bine sa verifici daca are capacitatea de a furniza suficienta presiune pentru a face fata diferentei de inaltime.

Pompa submersibila

Dupa cum indica si numele, pompa submersibila poate functiona sub apa. Este printre cele mai versatile tipuri de pompe de ape murdare de pe piata si utila in numeroase aplicatii. Exista mai multe tipuri de pompe submersibile pentru ape murdare, astfel incat sa o poti alege pe cea mai potrivita pentru aplicatia ta.

Cunoscuta si sub numele de pompa de bazin, pompa submersibila este un tip de pompa actionata cu rotor care poate fi pornita atunci cand este complet scufundata sub apa. Pentru a proteja componentele electrice din interior, este sigilata ermetic.

Cum functioneaza pompa submersibila?

Este utila in diverse situatii si functioneaza folosind un intrerupator cu plutitor pentru a detecta nivelul apei. Cand intrerupatorul cu plutitor detecteaza prezenta apei, motorul pompei se activeaza, iar pompa aspira apa in sus, pentru a fi evacuata de rotoare.

In prima faza, comutatorul plutitor detecteaza prezenta apei, in faza a doua comutatorul plutitor actioneaza motorul pompei, in faza a treia rotoarele atrag apa in pompa, iar in ultima faza, rotorul forteaza apa din pompa si o transporta la distanta. Este eficienta la pomparea apei de la adancimi mari, iar designul ii permite sa fie introdusa in spatii inguste. Cea de ape murdare se poate folosi la drenarea apei din inundatii din subsoluri si din alte zone.

Votati articolul

Sfaturi pentru achizitionarea unei pompe de apa murdara
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 2 =