Transplantarea corecta a arborilor si arbustilor de gradina

Transplantarea corecta a arborilor si arbustilor de gradina
De regula, transplantarea nu e necesara decat atunci cand arborii au fost plantati sau au crescut in locuri nepotrivite pentru ei. Desi procesul transplantarii nu e dificil, el trebuie facut cu grija pentru a nu dauna copacului.

In primul rand, alege numai arbori sau arbusti care pot creste in conditiile de lumina si sol pe care le ofera gradina si nu uitati niciodata de dimensiunile pe care le vor atinge la maturitate.

Transplatarea in sine poate fi un moment stresant pentru arbori.

Mutarea se face:
* primavara – e anotimpul cel mai potrivit, pentru ca atunci arborii intra di nou in vegetatie; se asteapta pana cand pamantul s-a dezghetat de tot si nu mai e nici un pericol de inghet.
* toamna – se face numai dupa ce frunzele incep sa cada.

Arborele se uda bine cu cateva zile inainte de a fi transplantat. Se sapa o groapa larga in jurul radacinilor si se scoate cu grija pentru a nu le rupe. Balotul de radacini se pune intr-o galeata si se uda; daca plantarea se face a doua zi, radacinile se infasoara intr-o punga, ca sa nu piarda din umiditate.

In locul permanent, se sapa o groapa mult mai mare decat radacinile, se uda din abundenta si se fixeaza arborele. Urmeaza apoi umplerea gropii cu pamant si din nou udarea. In primele zile, e bine ca arborele sau arbustul sa fie legat de un arac infipt in pamant la 20-30 cm distanta de tulpina.

Votati articolul

Transplantarea corecta a arborilor si arbustilor de gradina
Rating:
Nota: 3.98 din 5 - 24 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 2 =