Legume care tolereaza umbra sau semi-umbra

Alegerea culturilor se face in functie de partile comestibile ale plantelor: frunze, fructe sau radacini. Legumele de la care se mananca frunzele (precum salata, varza, spanacul) sau radacina (sfecla, morcovii, napii) se pot cultiva si in conditii umbrite; cele de la care se consuma fructele (rosiile, vinerele, ardeii) su nevoie de cel putin sase ore de soare direct in fiecare zi.
Rucola (Eruca sativa) – are nevoie de cel putin 3-4 ore de soare pe zi si este perfect adaptata conditiilor de umbra.
Spanacul – daca vrei sa recoltezi frunzele mari, atunci planta are nevoie de cel putin 5 ore de soare pe zi; frunzele mai tinere si mai firave, dar la fel de gustoase, se obtin cu numai 3-4 ore de soare si se pot consuma crude, in diferite salate. Cultivata la umbra, planta va avea dimensiuni mai mici.
Plantele aromatice – au nevoie de cel putin 3 ore de soare. Dintre toate speciile, arpagicul, coriandrul, magiranul, menta, oregano si patrunjelul se dezvolta foarte bine si in conditii de semi-umbra sau chiar umbra.
Salata – cel putin 3-4 ore de soare, zilnic. Desi paradoxal, salatei ii prieste umbra, pentru ca e ferita de soarele puternic si recoltarea ei se poate prelungi cu cateva saptamani.
Fasolea si mazarea – au nevoie de 4-5 ore de soare direct, in fiecare zi; plantate in ghivece, ele pot fi mutate oriunde in gradina. Cultivate in gradina, in semi-umbra, se recolteaza mai tarziu.
Prazul – cel putin 3-4 ore de soare, si e perfect adaptat conditiilor de semi-umbra.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.