Cum sa previi aparitia bolilor si insectelor daunatoare in gradina

E superb sa cultivam noi insine legumele sau sa avem gradini pline de flori, dar nu trebue sa uitam de bolile si insectele daunatoare care ataca plantele. Iata 7 reguli de buna conduita in gradina, astfel incat sa nu avem probleme.
1. Alege varietati rezistente la boli. Multe plante ornamentale si legume sunt rezistente la boli, asa ca alege semintele cele mai bune pentru ca apoi sa nu mai fie nevoie sa dai bani si pe insecticide. 2. Lasa straturile aerisite. Nu inghesui plantele, pentru ca lipsa unei bune circulatii a aerului duce la aparitia bolilor, ciupercilor si altor organisme iubitoare de caldura. 3. Ai grija la umiditate. Verifica solul din cand in cand; acesta nu trebuie sa fie nici prea uscat, nici foarte ud. La cele mai multe plante, frunzele trebuie sa ramana uscate. 4. Practica rotatia culturilor. Insectele si agenti patogeni persista in sol de la un sezon la altul. Daca in acelasi strat plantezi acelasi fel de leguma, plantele vor fi atacate din nou. Invata ce legume trebuie alternate si asa vei scapa an de an de probleme. 5. Observa starea plantelor. Numai asa vei putea sa rezolvi problema infestarilor din timp, de la inceput. Indeparteaza si distruge orice frunza sau fruct care pare atacat sau bolnav. 6. Pastreaza curate hainele de gradinarit. Si oamenii sunt agenti de raspandire a bolilor, desi involuntar. Agentii patogeni se pot afla pe mainile noastre, pe haine si pe talpi. Spala-te pe maini inainte si dupa ce ai lucrat in gradina si curta hainele daca ai impresia ca au intrat in contact cu plante infestate. 7. Curata uneltele de gradinarit. Dupa fiecare tura de gradinarit, curata bine uneltele pe care le-ai folosit. Pe pamantul care ramane pe grebla sau sapaliga se pot afla organisme daunatoare; la fel se intampla cu ghivecele si farfuriile.

Votati articolul

Cum sa previi aparitia bolilor si insectelor daunatoare in gradina
Rating:
Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 5 =