Cultivarea agrisului

Cultivarea agrisului
Agrisul (Ribes uva-crispa) este un arbust fructifer, cultivat mai ales in zona de deal. Tufa inradacineaza puternic, radacinile sale ajungand chiar la un metru adancime, asigurandu-i astfel necesarul de apa chiar si in perioadele secetoase.

Agrisul rodeste dupa trei ani de la plantare, dar productiile maxime se obtin dupa 5-6 ani, mentinandu-se constante o perioada de 6-7 ani, dupa care tufa imbratraneste, productiile scad si planta trebuie reintinerita prin taieri. Agrisul este sesnibil la excesul de apa din sol si nu suporta baltirile.

Cea mai facila metoda de inmultire este butasirea. Butasii se obtin din ramuri verzi sau lignificate, sectionand fragmente de 15-20 cm care se pun toamna la inradacinat. Butasii inradacinati se planteaza in locul definitiv in primavara urmatoare, cat mai timpuriu. O alta metoda vegetativa de inmultire raspandita printre cultivatori este marcotajul.

O plantatie de agris poate fi infiintata respectand urmatoarea schema de plantare: pe randuri distantate 1,5 m, lasand 0,7 intre plante pe acelasi rand.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.55 din 5 - 47 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 1 =